„Kandidátka koruny České zaregistrována nebyla, neobsahovala totiž nutné náležitosti. Jednoduše řečeno, nebyla na ní jména kandidátů," sdělila vedoucí správního odboru šumperské radnice Petra Štefečková.

Partajní vedení Koruny České totiž zareagovalo ihned, jakmile se dozvědělo, že Anna Kašná jménem strany podává kandidátní listinu. Její členství v Koruně České bylo přitom ukončeno v polovině minulého roku. Ani další osoby, která na listině figurovaly, nikdy nebyly členy ani registrovanými příznivci monarchistické strany.

„Kandidáty jsme odvolali, paní Kašná kandidovala bez vědomí orgánů Koruny České. Už nám to provedla jednou při prezidentských volbách. V souvislosti s principy monarchistické strany nás tak postavila do absurdní situace. Diplomaticky řečeno, paní Kašná je velmi specifická dáma a nechceme být s jejím jménem spojováni," řekl předseda Koruny České Václav Srb.

Anna Kašná, která se pohybuje na invalidním vozíku, svou kandidaturou na hlavu státu řadu obyvatel Šumperku šokovala. Ve městě jí totiž mnozí lidé považují za svéráznou podivínku.  Její kandidátní listinu odmítlo ministerstvo vnitra, verdikt potvrdil i nejvyšší správní soud a nakonec ústavní soud. Anna Kašná tehdy tvrdila, že do boje o prezidentské křeslo jí nominovalo jednadvacet poslanců a deset senátorů. Jejich podpisy stejně jako další zákonné podklady ale nedoložila. Jak tehdy na svém facebookovém profilu uvedla, byla by ochotná se ujmou i rezortu obrany. „Funkci ministerstva obrany bych také zvládla, mám alespoň nějaké zkušenosti ohledně letadel a seskoků, které jsem provozovala od svých 14 let," psala na facebooku Anna Kašná.

Neúspěšná kandidátka je podle důvěryhodného zdroje částečně zbavená způsobilosti k právním úkonům. Omezení se vztahuje na nakládání s finančními prostředky většími než je příjem. „To ale nijak neomezuje jiná práva, takže při částečném zbavení způsobilosti lidé ve volbách kandidovat mohou," sdělil tajemník šumperské radnice Petr Holub.