Do výběrového řízení na poskytovatele úvěru se na konci listopadu nepřihlásila žádná banka. Projekt vodního světa se tak zadrhl a jeseničtí zastupitelé rozhodli o jeho zastavení.

Proti tomuto kroku se však kromě některých zastupitelů postavila okresní hospodářská komora a Sdružení měst a obcí Jesenicka. Radní Jeseníku proto rozhodli, že město přímo osloví vytipované banky a zkusí s nimi úvěr vyjednat.

„Je to poslední možnost, jak si ověřit, zda úvěrové prostředky získáme," řekla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová. Postup schválilo pět ze šesti přítomných radních. Nepodpořil jej místostarosta Libor Halas.

Město potřebuje dostat minimálně dvě nabídky peněžních ústavů, ze kterých si bude moci vybrat. Banky je budou moci podat do 24. ledna.

Klikni na obrázekl, zvětší se

grafika.Část Jeseničanů nepovažuje rozhodnutí radních za smysluplné. „Když už banky jednou ukázaly, že nemají zájem městu peníze na aquapark půjčit, nevím, proč by teď měnily názor. Aquapark v Jeseníku nechci, ročně ho bude muset město z našich daní dotovat miliony korun," řekl muž středního věku, který se představil jako Tomáš.

Krok radních se nelíbí ani zastupiteli Radku Brnkovi. „Zastupitelstvo jako nejvyšší orgán obce nějak rozhodlo. Rada, ačkoli je v výhradní kompetenci zadávat zakázky, jde podle mého mínění proti vůli zastupitelstva. Chtěl bych proti tomuto postupu podat oficiální námitku," řekl Radek Brnka.

K zastáncům stavby aquaparku patří okresní hospodářská komora. Podnikatelé upozorňují, že Jeseník je centrem turistického ruchu a zařízení jako je aquapark bývají v takových lokalitách v Evropě běžná.

„Pokud vezmeme v úvahu velmi omezenou využitelnost otevřeného koupaliště v Jeseníku, které navíc bude vyžadovat rekonstrukci, a pokud zohledníme dosluhující a ztrátový krytý bazén v České Vsi, je výstavba nějakého krytého koupaliště nezbytností," uvedl předseda představenstva Okresní hospodářské komory Jeseník Bořivoj Minář.

Kauza jesenického aquaparku připomíná nekonečný seriál. První podobu wellnesscentra tehdejší vedení města představilo v říjnu 2008. Dnes je ve hře jiná, levnější varianta. Kvůli blížícímu se termínu vyčerpání dotace a prodlevám při projektování se však záměr dostal do časové tísně.

„Stavební práce by pravděpodobně v zimě nezačaly. I když je harmonogram hodně napjatý, záměr je stále ještě reálný," řekla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová.

Aquapark může zamíchat složením radniceKonec snů o aquaparku v Jeseníku. Ilustrační foto.Definitivní rozhodnutí o osudu aquaparku může zamíchat posty na jesenické radnici. Pokud by město získalo úvěr a zastupitelé by prostřednictvím schválení investiční dotace technickým službám dali stavbě vodního světa zelenou, ve své funkci by patrně skončil místostarosta Jeseníku Libor Halas. Zůstal by řadovým zastupitelem, případně radním.

„Nejspíš bych se vrátil tam, odkud jsem přišel, to znamená do banky," poznamenal místostarosta.

Ve výstavbě vodního světa v krátkém čase spatřuje řadu rizik. Například to, že se nepodaří dočerpat
osmdesátimilionový příspěvek Evropské unie. Nebo ve skutečnosti, že neexistuje finanční rezerva pro krytí nákladů na stavbu.

„To jsou tak velká rizika, že pokud dotace technickým službám projde, tak u toho být nechci," řekl Libor Halas.