Celkem to představuje desítky kilometrů povrchů. „S kapacitou obaloven, technikou nebo dělníky by neměl být problém, vše je podchycené. Obnovu povrchů trochu komplikuje fakt, že města se snaží v návaznosti na tuto stavbu opravit rozkopané ulice kompletně, ale i to se daří řešit. Tu část, které se dotkla stavba, se podaří opravit včas," sdělil manažer projektu Jiří Vykydal.

V Zábřehu bude město investovat do oprav chodníků a komunikací čtyřicet milionů korun. Peníze bude čerpat z úvěru i z rezervy rozpočtu.

„Chceme tuto stavbu využít jako příležitost k tomu, abychom ulice opravili kompletně. Vše se ale určitě nestihne udělat ještě letos. Rozhodování je těžké. Musíme vzít v potaz, jak moc byla daná ulice poničená výstavbou, jaká je tam frekvence aut i chodců a podle toho se rozhodovat, co opravíme letos a co až v příštím roce," řekl starosta Zábřehu František John.

Nových povrchů se dočkají ještě letos komunikace, které jsou ve vlastnictví kraje a slouží jako výpadovky z města. Jedná se o ulice Sušilovu, Jiráskovu, Dvorskou a Sokolskou. Kraj na to poskytl třiadvacet milionů korun.

KLIKNI NA MAPU, ZVĚTŠÍ SE Červenou barvou jsou na mapě označené ulice a úseky, kde je úplná uzavírka. Zeleně jsou vyznačená místa s jinými dopravními omezeními, jakými jsou například zúžená vozovka, omezená rychlost, nebo zákaz zastavení či stání.

grafika.Nový povrch už dostala část silnice na Skaličku od Rudolfova k zámečku nebo Třešňová ulice. Pracuje se také v lokalitě Trávník, v Alšově a Závořické ulici, v Ráječku nebo u bývalých kasáren.

„Vysoutěžili jsme zhotovitele na opravu silnic v hodnotě přibližně dvaceti milionů korun. Vybrali jsme tři firmy, které mezi sebou budou soutěžit o konkrétní ulice. Rozhodovat bude i cena," doplnil starosta John.

Naopak některé části města budou muset počkat do příštího roku. To se týká například dolního náměstí, které chce město kompletně zrevitalizovat. K jeho budoucí podobě se mohli v anketě vyjádřit i obyvatelé Zábřehu.

Jak se stavbou kanalizace, tak s opravou povrchů jsou spojené uzavírky, které velmi komplikují život řidičům. Na nějaké dopravní omezení v těchto dnech narazí prakticky v polovině zábřežských ulic.

Od pondělí 24. srpna se k tomu přidá uzavírka Sokolské ulice, která potrvá do pátku 29. srpna. Řidiči, kteří pojedou směrem na Štíty, Hoštejn nebo Drozdov, tak budou muset po objížďce. Ta povede přes Rovensko, Svébohov a Václavov do Růžového údolí. Dotkne se také provozu autobusových linek.

V Mohelnici začíná oprava ulic v těchto dnech. Celoplošně se budou asfaltovat ulice Stanislavova, Na Příkopech, Mlýnská, Masarykova, Boženy Němcové, Dolní a Horní Krčmy i silnice přes místní část Podolí. Nový povrch dostanou během podzimu i frekventované ulice Okružní a Olomoucká v úseku od elektrotechnické průmyslovky po křižovatku U Slunce.

Také tady je dopravní situace dost složitá. Například do centra Mohelnice se dá v těchto dnech dostat jedinou ulicí – Třebovskou přes nový rondel. Jeho dokončení bylo podmínkou pro uzavírku Olomoucké ulice, jinak by se nedalo do centra města projet vůbec.

V Šumperku se bude opravovat Temenická a také Vančurova ulice, které museli řidiči kvůli stavbě objíždět dlouhé měsíce. Rekonstrukce se má uskutečnit ještě letos. S opravami ulic dotčených stavbou počítají i Loštice a Hanušovice.