Devatenáct nejlepších profesionálních barmanů se první zářijový víkend sešlo v Praze na Mattoni grand drink, kterou pod záštitou Mezinárodní barmanské asociace pořádá česká sekce této organizace. V nejprestižnější soutěži zaměřené na nealko drinky vybojoval Kamil Hégr třetí místo.

„Mám z umístění radost, ale byli přede mnou lepší,“ usmál se Hégr, kterého předstihl Zbyněk Špičák z Bruntálu. S náskokem osmi bodů zvítězil Petr Vopálenský z pražského Hemingway baru. Ten bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa.

Bronzový medailista se na soutěž připravoval přibližně měsíc. Recepturu však se svým kolegou stvořil velmi rychle.

„Věděli jsme, že chceme udělat ovocný drink, tak jsme si sedli ke stolu a napadlo nás to. Už vím, jaký se musí dodržet poměr, aby měl nápoj dobrou chuť, barvu i vůni,“ řekl Kamil Hégr, který porotu zaujal svým Borůvkovým snem.

„Vezmou se ostružiny, jahodový sirup, čerstvý ananas a limetková šťáva. Vše se umíchá v mixéru a dolije mattonkou. Na závěr se do sklenice přidá střik borůvkového sirupu,“ popsal přípravu drinku Hégr.

Třicetiletý Kamil Hégr se k barmanskému pultu dostal ve svých šestnácti letech při studiu na Hotelové škole Vincenze Priessnitze a míchání se mu stalo koníčkem, přestože alkoholu neholduje.

„Samotný alkohol nepiju, ale zjistil jsem, že když se naředí, získá zajímavou chuť. Při míchání drinků se dají vytvářet nové receptury a navíc má barman prostor pro fantazii. Není to jen strohé nalití whisky do sklenice. Barman s hostem komunikuje a může mu připravit pití podle jeho nálady. Ušít mu je přímo na tělo,“ usmál se Hégr.

Fantazie je pro Kamila Hégra to, co jej na barmanství baví. Kromě klasického míchání totiž rád metá sklenicemi do vzduchu a při svých show používá i oheň.