VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Barmanská Evropa míří do České Vsi

Česká Ves - Mladí barmani z celé České republiky a Evropy se sjíždí do České Vsi na Jesenicku. Právě tady se 8. října v hotelu Zlatý Chlum utkají při osmém ročníku o Lázeňský pohár v mezinárodní koktejlové soutěži juniorů.

6.10.2009
SDÍLEJ:

Snímky z loňského ročníku barmanské soutěže v České VsiFoto: DENÍK/Danuše Krčová

Nad soutěží převzal záštitu hejtman Martin Tesařík a kraj ji podpořil dotací sto padesáti tisíc korun, díky které mají barmani ubytování i stravu zdarma.

V letošním klání si na výtvorech soutěžících budou moci pochutnat jen návštěvníci starší osmnácti let. Ze soutěže totiž vypadl Coca-cola cup.

„Po třech letech skončila nealko soutěž, která byla doplňkem akce. Přes Coca-colu ji pro nás zajišťovala Česká barmanská asociace, která je garantem soutěže. Do zákulisí nevidíme, takže důvody neznáme,“ řekl ke změně za Hotelovou školu Vincenze Priessnitze, která je organizátorem soutěže, Pavel Borek.

„Nemrzí nás to. Pro nás to je zjednodušení a zkrácení soutěže. Vždyť se u nás o pohár utká šestatřicet závodníků z nejlepších českých škol, ze dvou škol slovenských. Přijedou i zástupci Ukrajiny a budeme mít i dva závodníky z Mexika,“ řekl Borek.

Lázeňský pohár startuje 8. října úderem jedenácté hodiny. První závodníci předstoupí se šejkry v rukou před porotce z České barmanské asociace v poledne. Jejich úkolem je umíchat pět krátkých a pět dlouhých nápojů.

„Novinkou je zkrácení přípravy ze sedmi na šest minut,“ řekl Borek.

Hotelová škola Vincenze Priessnitze posílá do klání šest studentů. „Zvládnout umíchat drink za šest minut je náročné, ale dá se to stihnout. My už za tento limit plníme půl roku, co jezdíme po soutěžích,“ řekla Zuzana Pavličíková, studentka třetího ročníku hotelové školy. Pro soutěž si připravila Moon Heaven, který je podle jejich slov hodně alkoholový.

„Je to moc silné. Pro mě je soutěž výzvou připravit pití tak, aby porotce upoutalo a tento má zajímavou modrou barvu,“ uvedla Pavličíková. Long dring s názvem Free Frutilla bude naopak sladký a svěží.

Osvěžením soutěže budou zástupci z Mexika, kteří se za barový stůl postavili poprvé loni, když byli na stáži na pořadatelské škole. Letos se učí vyrábět českou tlačenku, buchty a chleba na Potravinářském učilišti v Jeseníku.

„Jsou moc šikovní a mají zájem o vše nové. Na soutěž připravujeme čtyři mexické studenty a po školním kole dva nejlepší postoupí,“ prozradila ředitelka učiliště Silvie Pernicová.

Autor: Danuše Krčová

6.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
40

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Kabelkový veletrh 2016 ve foyer Moravského divadla v Olomouci
8

Kabelkový veletrh bude poprvé na třech místech!

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

Úředníci se opět stěhují, upozorňuje radnice občany

Rozsáhlá rekonstrukce historické budovy šumperské radnice na náměstí Míru pokračuje další etapou. Úředníky některých odborů čeká další stěhování do náhradních prostor.

I další příprava s nulou, Draci nedali Třebíči ani gól

Podruhé v řadě vyšli šumperští hokejisté v přípravě střelecky naprázdno. V úterním utkání nestačili Draci na účastníka WSM ligy Horáckou Slavii Třebíč, která jim nasázela pět gólů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení