Daleko snadnější je ale dospět k rozvodu než k rozdělení společně nabytého jmění. V tomto případě domu v hodnotě několika milionů korun. Protože je dohoda o vypořádání majetku zatím v nedohlednu, odehrává se boj „kdo z koho.“ Výjezdy policie do sídla Zajícových se již staly místní kuriozitou.

„Do svých šestačtyřiceti let jsem policii, soud, ani státní zastupitelství nikdy nenavštívil a žil poklidným životem středoškolského profesora. Posledních pět let, tedy době po rozvodu, jsem zažil nespočet vyhrůžek, urážek, příkoří, ničení majetku a v neposlední řadě fyzického a psychického násilí,“ tvrdí Alois Zajíc. Poslední incident se odehrál v červnu, kdy Aloise Zajíce údajně přítel jeho exmanžely ženy napadl v koupelně. „Strhl ze mne koupací plášť a nahého mně zkopal. Abych si zachránil alespoň holý život, byl jsem nucen zcela nahý přeběhnout čtvrtinu města na služebnu policie,“ vylíčil Alois Zajíc. Šetřením tohoto případu se policie dosud zabývá. „Do místa mého trvalého bydliště bylo uskutečněno minimálně třicet výjezdů jak státní, tak městské policie Šumperk. Vše bylo vždy řádně zaprotokolováno a odloženo nebo předáno přestupkové komisi města Šumperk, nikdy však nebyly učiněny žádné kroky, které by směřovaly ke skutečnému vyřešení případu tak, aby byl agresor alespoň eliminován,“ stěžuje si Alois Zajíc.

Policie zaregistrovala už kolem čtyřiceti trestních oznámení, zpravidla se jednalo o vyhrožování případně fyzická napadení. Většina z nich nakonec skončila u přestupkové komise. „Většinou se jedná o oznámení pana Zajíce, ale je i několik podaných druhou stranou. Všechny se týkají vztahů a soužití osob bydlících a navštěvujících dům, kde bydlí i pan Zajíc,“ potvrdil mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň. Protože se Alois Zajíc domnívá, že policie i státní zastupitelství nepostupují důsledně v hájení jeho práv, stěžuje si na všechny strany. Oslovil již poslaneckou sněmovnu, ministra vnitra, ombudsmana i kancelář prezidenta republiky naposledy před několika dny také ministra spravedlnosti.

„Obvinění policie z nečinnosti ve věcech pana Zajíce byla šetřena a byla shledána nedůvodná. Policie koná podle zákona a v rámci svých kompetencí. Základem celého tohoto kolotoče oznámení, odvolání a stížností jsou nevyřešené majetkové vztahy mezi panem Zajícem a jeho bývalou ženou a nedobré vzájemné vztahy mezi panem Zajícem a osobami bydlícími v domě a jejich známými. Pokud nedojde ke shodě a majetkoprávnímu vyrovnání, v čemž policie panu Zajícovi pomoci nemůže pomoci, neboť se jedná o občansko právní spor, lze očekávat, že policie bude šetřit další incidenty,“ konstatoval mluvčí policie.