„Pro obec je to jedinečná šance získat dům přímo v centru Bludova. Už jsme věc projednávali v radě, ale v mimořádném termínu svolám zastupitelstvo, abych měl mandát, zda vůbec a za jakých podmínek se mohu z titulu své funkce do dražby zapojit. Ještě jsme nikdy nic nedražili, nemáme s tím zkušenosti,“ vysvětlil bludovský starosta Pavel Ston.

Narození slavného ilustrátora v roce 1877 připomíná pamětní deska. Dům v optimálním stavu není. V přízemí se nachází provozovna, ale ta je již delší dobu zavřená. Před mnoha lety zde fungovala oblíbená cukrárna s malým venkovním posezením.

Později jí vystřídala prodejna s levným zbožím, ale ta i ta před pár lety zkrachovala.

Vizualizace bazénu v České Vsi
Dva kryté bazény na Jesenicku nebudou, Jeseník podpoří Českou Ves

Jiné bydlení pro nájemníky

Domek je obydlený, pokud by ho obec vydražila, zřejmě by musela nájemníkům zajistit jiné bydlení, aby se mohla pustit do oprav.

„Vzhled centra dům dost kazí, navíc kameny z rozpadající se zahradní zídky padají na chodník. Rekonstrukci odhaduji na tři až čtyři miliony korun,“ dodal Pavel Ston.

O možném využití se teprve bude rozhodovat, podle starosty není vyloučeno, že zde vniknou menší sociální byty, na jejichž výstavbu se nyní dají získat dotace.

Budování přírodní zahrady s oddychovou a výukovou částí v Zábřehu
Zelená oáza v Zábřehu zajistí výuku v přírodě

Nejznámnější rodák

Adolf Kašpar je nejznámějším bludovským rodákem, v jeho rodném domě kdysi bývala škola. Kašparův otec zde vlastnil kupecký krám. Ten však vyhořel, a tak se Kašparovi přestěhovali v roce 1888 do Olomouce.

Malíř, který je v povědomí lidí především svými ilustracemi v knize Babička od Boženy Němcové, později žil v Lošticích. Tam má nyní památník se stálou expozicí. V několika dílech ale Adolf Kašpar zachytil i rodný Bludov. 

Stejně jako v Plzni, Praze nebo Olomouci, nechyběly při zábřežské premiéře filmové kostýmy, bubeníci ani zbrojnoši.
Poslední útěk Jeronýma Pražského zaplnil zábřežské kino