Správcem komunikace je Ředitelství silnic a dálnic, které se nedávno sešlo s dopravními experty Policie České republiky i krajského úřadu.

„Bezpečnostní audit komplexně posoudí a navrhne zvýšení bezpečnosti silničního provozu na silnici mezi Bludovem a Šumperkem. Jedním z navrhovaných a projednávaných řešení na schůzce byla i pokládka dvouvrstvého mikrokoberce," uvedl šéf Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka.

Dodal, že tato souvislá úprava povrchu vozovky výrazně zlepšuje protismykové vlastnosti. Téměř všechny vážné kolize se na Bludovském kopci odehrály poté, kdy řidič nezvládl smyk.

Zmíněný povrch je pouze na několika místech v Olomouckém kraji, celková délka ve všech úsecích je jedenáct kilometrů. Loni byla tato technologie použita například na silnicích prvních tříd u Domašova, Nezamyslic, mezi Olomoucí a Krčmaní a Horních Moštěnicích.

V brzké době se také rozhodne o definitivní podobě vodorovného a svislého dopravního značení.

Krátce po únorové tragické havárii nechalo ředitelství silnic a dálnic umístit značky, které rychlost omezují na pouhých šedesát kilometrů v hodině v případě, pokud je vozovka mokrá. V úseku také platí zákaz předjíždění pro kamiony, další značení motoristy upozorňuje, že se jedná o rizikový úsek.

Pomníčky u cesty

V příkopech u frekventované přes Bludovský kopec za poslední roky přibylo několik pomníčků. Připomínají nehody, při nichž umírali lidé.

Poslední přibyl po letošním únoru, kdy osmnáctiletá řidička passatu dostala smyk a v protisměru se srazila s dodávkou. Její dva spolujezdci, chlapec, kterému nebylo ještě sedmnáct let a osmnáctiletá dívka, zemřeli v troskách vozu. Zranila se i mladá motoristka a osádka dodávky.

Šedesátka za deště? Přitažená za vlasy

Podle lektora šumperské autoškoly Zdeňka Horníčka ale opatření příliš účinná nebudou.

„Je to o jen lidech, kteří nezvládají řízení. Šedesátka za deště je podle mě přitažená za vlasy, úsek se dá bezpečně projet i daleko vyšší rychlostí. Ale problém je také v tom, že komunikace je přetížená. Už dávno tu měl vést obchvat," konstatoval Zdeněk Horníček.

Zmíněný obchvat Bludova a Dolních Studének by se měl začít budovat v roce 2018 a dokončení se předpokládá za dva roky. Čtyřproudá komunikace v délce 5,6 kilometru si vyžádá náklady téměř 3,4 miliardy korun. Novostavba obchvatu obce Bludov a Dolních Studének bude pátou a zároveň poslední novou rychlostní komunikací ve směru od Mohelnice do Šumperku. Silnice se napojí na rychlostní silnici kolem Postřelmova, ústit bude na rondelu na kraji Šumperku. (hak)