VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Branná má vlastní pivo, čepují ho i v Šumperku

Branná – Toto povolání chce velkou dávku trpělivosti. Zásadní kus práce při něm odvedete za dvanáct či čtrnáct hodin, dalších šest týdnů ale trvá, než je dílo hotovo.

29.6.2013
SDÍLEJ:

Křest piva v Branné.Foto: DENÍK/Petr Krňávek

„Hotovo" si mohl branenský sládek Jiří Maks říct 28. června. Právě poslední červnový pátek lidé poprvé ochutnali jedenáctistupňové pivo Dolmen. První várku tohoto nápoje, kterou sládek v Minipivovaru Kolštejn uvařil.

„Nejobtížnější část procesu výroby piva je vaření. Člověk u toho musí být dvanáct, čtrnáct hodin. Vařením se dá ovlivnit chuť piva, pak už to moc nejde," říká Maks.

Minipivovar Kolštejn je jeho první profesionální „štací". Pět let se věnoval výrobě pěnivého moku v domácích podmínkách. Z čeho měl novopečený branenský sládek největší obavy?

„Určitě z kvašení. Kvasinky, to je alfa a omega celého procesu. Měl jsem obavy, jestli kvašení začne, zda vše dobře prokvasí, jestli to nenapadnou divoké kvasinky," svěřuje se Maks.

Branenským sládkem je několik týdnů. Novodobá historie pivovarnictví se v horské obci začala psát na přelomu letošního března a dubna. Už tři týdny zde mohou lidé ochutnat vlajkovou loď místního minipivovaru, světlou dvanáctku Bran. Poslední červnový pátek se uskutečnil slavnostní křest obou piv.

„Má vyváženou chuť. Trošku jsou v něm znát kvasinky, je hořké, ale ne moc, je plné. Ale možná bude hořčí, přidal jsem chmel. Na můj vkus bylo moc jemné," odpovídá rozvážně Maks na otázku, jak chutná branenské pivo.

O chuti nápoje rozhoduje slad a chmel. První surovina mu dává plnost a chlebnatou chuť. Člověk má díky sladu po napití pocit plných úst. Ovlivňuje také barvu piva. Chmel je kořením, dává pivu hořkost.

Kdo chce ochutnat branenské pivo, nemusí si nutně dělat výlet do restaurace Kolštejn. Na čepu je také v Šumperku: v kavárně PředMěstí nebo v podniku Dakota na Hlavní třídě.

Autor: Petr Krňávek

29.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tomáš Klus.

Džemfest láká na Tomáše Kluse, tančírnu rozezní Fernando Saunders

Ilustrační foto
10

Babí léto přineslo teplotní rekordy. V Javorníku naměřili 25 stupňů

Lídr ODS Michal Zácha ON-LINE. Ptejte se

Bývalý náměstek primátora Přerova, současný předseda kontrolního výboru přerovského zastupitelstva, otec tří dětí, sportovec, trenér fotbalových nadějí v Kozlovicích a nyní i jednička kandidátky občanských demokratů pro říjnové parlamentní volby v Olomouckém kraji.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Motorkář se u Skřítku srazil s volvem, pro spolujezdkyni letěl vrtulník

FOTO z MÍSTA / Pětadvacetiletý motorkář havaroval v neděli 15. října po poledni v úseku mezi mezi Skřítkem a obcí Klepáčov.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení