Mohelnice je bez vedení od 16. dubna, kdy rezignovala starostka Jana Zwyrtek Hamplová (Nez.). Vzápětí ji následoval i místostarosta Oldřich Klemš (KDU-ČSL) a funkce radní se vzdala Dagmar Tkáčová (Nez.).

Podle politologa Stanislava Balíka jsou tak časté změny jako v Mohelnici hodně neobvyklé. „V podobně velkém městě je to naprosto unikátní. Napadá mě snad jen Hodonín a Praha, kde se také třikrát změnila rada města, ale ne starostové či primátor," řekl politolog.

Politická vyjednávání jsou teď v Mohelnici v plném proudu. Ve středu 23. dubna se sešli téměř všichni zastupitelé na pracovní schůzce, kde řešili otázku, co dál.

„Uměli jsme vzájemně vyslechnout jednotlivé návrhy, ale ty jsou zatím tak vzdálené dohodě, že je těžké předvídat, zda k ní vůbec dojde," sdělil po středeční schůzce zastupitel a bývalý starosta Antonín Navrátil s tím, že budou ještě následovat další jednání.

Bývalá starostka Jana Zwyrtek Hamplová za současnou krizí vidí snahu některých zastupitelů rozvrátit funkční tým bez ohledu na město. „Během toho roku se nám spousta věcí povedla, což někteří těžce nesli," řekla Jana Zwyrtek Hamplová.

Potvrdila, že na pondělním jednání zastupitelstva přijde s několika návrhy, jak nastalou situaci řešit. Stěžejním bodem bude, zda se podaří zvolit ještě alespoň jednoho radního. Rada města je totiž nyní nefunkční, protože počet radních klesl pod zákonem danou minimální hranici pěti lidí.

„Za Nezávislé vystoupím s několika návrhy na řešení. Bude záležet na tom, zda je kolegové v tajném hlasování přijmou. Podle toho se budou vyvíjet další kroky," nastínila dnes už bývalá starostka.

Pokud by se nepodařilo zvolit alespoň pět radních, přejdou veškeré rozhodovací pravomoci na zastupitelstvo. „Aby rezignovalo celé vedení města, aniž by bylo připravené řešení, které by mělo politickou podporu, je tak neočekávaná situace, že s tím nepočítá ani zákon. Na jednu stranu je špatné, že s touto variantou zákonodárci nepočítali, na druhou stranu je to tak výjimečné, že se ani není co divit," připomněl Stanislav Balík.

Starostové se v tomto volebním období střídají v Mohelnici jako na běžícím pásu. Nejdéle vydržel ve funkci Aleš Miketa (VV), a to rok a tři čtvrtě. Poté, co v srpnu roku 2012 rezignoval, vystřídal jej Antonín Navrátil. Po necelých devíti měsících ho zastupitelé odvolali. Jeho nástupkyní se stala lídryně Nezávislých, kteří vyhráli komunální volby, a dlouholetý kritik vedení radnice Jana Zwyrtek Hamplová. Na starostovské židli seděla bez jednoho dne přesně rok. Před deseti dny odstoupila.

Své rozhodnutí odůvodnila neustálými spory v zastupitelstvu. „Za této situace nemůžu zodpovědně řídit město. Funkci jsem přijala proto, abych pracovala, ne abych řešila pořád nějaké intriky," komentovala svou rezignaci Jana Zwyrtek Hamplová.

Jednání mohelnického zastupitelstva se uskuteční v pondělí 28. dubna v Domě kultury od sedmnácti hodin.