Po lednové amnestii navíc citelně klesly počty vězňů. Vězeňská služba tak nevylučuje, že se některých svých nemovitostí zbaví. Jasno by měla mít v dubnu.

Věznice ve Vidnavě měla zaměstnat desítky lidí. Nová pracovní místa by do městečka s vysokou nezaměstnaností přinesla vítané oživení. O budoucnosti někdejšího semináře se proto starostové z Jesenicka vydali jednat na ministerstvo spravedlnosti.

„Za vězeňskou službu tam byl člověk, který je původem z Vidnavy či okolí. Byl poměrně v obraze, jaká je zde situace, a o zdejší problémy se zajímal. Měli jsme z toho dobrý pocit, ale s konkrétním rozhodnutím či výsledkem jsme nepřijeli," řekla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová.

Vězeňská služba nyní nemá zcela jasno, jak s některými svými nemovitostmi naloží. Situaci totiž zkomplikovala novoroční amnestie prezidenta republiky, po níž se řada objektů vyprázdnila.

Média například před několika týdny informovala, že se na neurčito uzavřela nová věznice ve Velkých Přílepech u Prahy. Zakonzervovány byly i dva bývalé uprchlické tábory, které měly sloužit jako vězení – ve Vyšních Lhotách na severní Moravě a v Poštorné u Břeclavi.

„Vězeňská služba má vytipované objekty, o kterých bude jednat, zda je zakonzervuje a nechá pro budoucí využití, až stavy odsouzených stoupnou. Nebo bude jednat i o tom, jestli se některých objektů zbaví. To je v současnosti velká neznámá. Zhruba v dubnu by měla mít jasnou představu a plán," řekla Fomiczewová.

Další kolo jednání starostů z Jesenicka na ministerstvu spravedlnosti je proto naplánováno na duben