Vznik nové balírny navazuje na rekonstrukci vlastního mlýna v roce 2009, kdy se podařilo od sebe oddělit linky na zpracování obilovin s lepkem a přirozeně bezlepkové pohanky tak, aby u těchto potravin nehrozila kontaminace lepkem.

V České republice žije nyní asi čtyřicet až padesát tisíc lidí nemocných celiakií, což je nesnášenlivost na lepek. Tito lidé jsou odkázaní celoživotně na dodržování přísné diety a nemohou jíst žádné potraviny, které obsahují běžné obiloviny, jako je pšenice, žito, ječmen nebo oves.

„Chceme celiakům vyjít vstříc a nabídnout kvalitní bioprodukty i této skupině zákazníků. Jednotlivé šarže se testují vysoce citlivou imunochemickou metodou a bezlepkovost produktů garantujeme logem Gluten free. K poslání naší firmy patří také pěstování a zpracování zapomenutých plodin, které se dříve u nás běžně využívaly. Jednou z nejdůležitějších je právě pohanka,“ řekl zakladatel firmy Pro Bio Martin Hutař.

Nová balírna nevzniká na zelené louce, ale přestavbou bývalého podniku na zpracování lnu, který dlouhá léta neměl využití. „Žádný z objektů naší firmy nebyl postaven na zelené louce, ale využíváme právě takzvané brownfields,“ doplnil Martin Hutař.

Termín brownfields označuje opuštěná území s rozpadajícími se budovami a zanedbané průmyslové stavby. Pokud se je podaří znovu oživit, lze tím snížit zábor orné půdy, a přispět tak k ochraně životního prostředí.

Novou balírnu chtějí ve Starém Městě uvést do provozu příští rok. „Už nyní ale mám další ekologické plány rozvoje, například s využitím vodní elektrárny nebo fotovoltaiky,“ prozradil zakladatel firmy.

Firma Pro Bio letos oslaví dvacáté výročí svého vzniku. Za tu dobu se s dvanácti sty položkami v sortimentu zařadila mezi nejdůležitější společnosti v oboru biopotravin u nás.