Roky nevyužitá budova biografu se během uplynulého roku změnila k nepoznání. Bývalý kinosál se stal světem sportu. Na začátku návštěvníci projdou tělesnou analýzou, následující stanoviště jsou zaměřena na zdravý životní styl a pohyb. Příchozí si mohou vyzkoušet lyžařský simulátor, biatolonovou střelnici, balanční plošiny nebo posilovací systém TRX. Děti ocení lanové překážky.

Do expozice tvůrci zakomponovali řadu multimediálních obrazovek. „Na každé lidé najdou informace o dané aktivitě a kvíz. Na některých jsou i instruktážní videa," shrnul místostarosta Bělé pod Pradědem Robert Neugebauer.

V patře se nachází herna pro menší děti, které se zde mohou seznámit i s přírodou Jesenicka. Přestěhovalo se sem též infocentrum s knihovnou.

Bělá v pohybu nabízí vyžití turistům v případě špatného počasí. Dosud v regionu aktivity pod střechou chyběly. „Přemýšleli jsme, co vymyslet pro turisty, když bude škaredě. Projekt aquaparku skončil. V regionu jsou například jeskyně, ale takových aktivit je málo," sdělil Robert Neugebauer.

Právě díky krachu projektu vodního světa získala obec na záměr dotaci dvanáct milionů korun. Zbývajících čtrnáct zaplatila ze svých zdrojů – částečně z uspořených peněz, částečně z úvěru.

Centrum Bělá v pohybu je otevřeno v úterý, čtvrtek, pátek a sobotu vždy od 10 do 18 hodin. Vstup do každého ze sálů stojí padesát korun, do obou dohromady osmdesát.

Budova bývalého kina byla roky nevyužitá. Postavena byla v roce 1934, kino zde promítalo do 90. let. Okolo roku 2000 zde fungoval hudební klub. Od roku 1998 zastupitelé řešili záměr přebudovat objekt na kulturní sál. Na projekt ale samosprávě chyběly peníze.