Slovutné cechovní shromáždění při slavnostním zahájení už dvaadvacáté sezony zhodnotilo loňskou práci.

Po dlouhé pauze se na náměstí opět objevila cechovní kašna, neboli necky. Cech totiž po čtyřech letech přijímal novou členku.

Stala se jí Hana Šrámková.

„Byla prověřena a prolustrována, abychom měli jistotu o její bezúhonnosti," ujistil cechmistr Karel Nosek alias Karlos I.

Cech potřeboval rozšířit své řady, aby byl schopný pokrýt všechny aktivity.

„Slečna Šrámková s cechem už delší dobu spolupracuje, kdy na pálení čarodějnic zajišťuje jízdu na koních a podílela se i na dalších akcích. Jsme rádi, protože nový člen vždy přitáhne své známé a kamarády," doplnil Karlos I.

Přijímání nového člena je opravdovým obřadem. Hana Šrámková musela bosky vstoupit do cechovní kašny, složit slib a vypít příšerný cechovní nápoj.

„Je složený z toho, co mají v oblibě členové cechovní rady. Směs obsahuje pět různých druhů nápojů," prozradil cechmistr.

Pak Haně Šrámkové poklepal mečem na rameno, čímž se stala novou členkou cechovní dámské družiny.

Cechovní zabíjačka za měsíc

Ke slovu se dostali i cechovní senátoři, kteří k velkému překvapení oznámili, že už nepůjdou cechovní radě po krku. Až dosud to bylo přitom hlavní náplní jejich práce.

„Naše někdejší snaha, kdy jsme šli vedení cechu po krku, je minulostí a volíme mírnější formy, jako je spolupráce a kritika, nikoli destrukce. Vyvolávání afér si nemůžeme dovolit, protože bychom nic jiného nedělali," vysvětloval předseda cechovního senátu Antonín Žváček.

Cechmistrovi prý neukazují senátoři červené karty, protože ani neví, kdo je dodává.

„Činnost cechu bude pokračovat, i když je v cechovním řádu stanoveno, že senátoři nemusejí nic a mohou všechno," ujistil Antonín Žváček s vavřínovým věncem na hlavě.

První akcí, kterou členové cechu známého pod zkratkou PŘÁPAROČOB uspořádají, bude v neděli 11. prosince oblíbená cechovní zabíjačka, na níž už bude k dostání i cechovní kalendář pro příští rok.

Páté roční období potrvá až do konce dubna, kdy jej uzavře hojně navštěvované pálení čarodějnic.