Za propagaci Zábřehu při své bohaté publikační činnosti získá ocenění historička a etnografka Miloslava Hošková, která je autorkou mnoha publikací přibližujících tradice a zvyky v našem regionu.

Město se rozhodlo ocenit také zvoníky od svatého Bartoloměje a svaté Barbory a jejich přátele, a to za unikátní počin, kterým bylo loňské odlití nového zvonu svatý František.

Jedná se o první odlitek svého druhu vzniklý na severní Moravě po 350 letech. Parta zvoníků jej ulila předloni na podzim v jedné ze zábřežských zahrad. Předcházela tomu více než roční práce na výrobě hliněné formy. Potom ještě následovaly dlouhé týdny broušení a leštění, kovář musel také vyrobit srdce zvonu.

„Zvoníci se scházeli každý pátek řadu týdnů. Na zvonu byla spousta jemné práce, poměrně hodně dobrušování a cizelování,“ řekl už dříve František John, který je zvoníkem, kampanologem a zároveň starostou Zábřehu.

Dvousetkilový zvon s laděním e2 požehnal na konci srpna arcibiskup Jan Graubner. Z věže kostela svaté Barbory zazněl poprvé 28. září ve svátek svatého Václava.

Vůbec poprvé v historii udělili zábřežští zastupitelé Cenu města im memoriam, a to bývalému starostovi Petru Fabiánovi, od jehož smrti uplynulo v polovině prosince deset let.

„Měl hodně vizí a nápadů, jako je například cyklostezka po bývalé železniční trati z Lupěného do Hněvkova nebo přestavba Masarykovy školy pro potřeby základní umělecké školy. Dodnes z některých jeho vizí čerpáme podněty,“ řekl starosta John.

Jméno Petra Fabiána ale vzbudilo i odmítavé reakce.

„Přednádraží se nedělalo podle jeho návrhu, ale podle návrhu architekta Tempíra. Rekonstrukce bazénu nebyla jeho vizí, ale nutností, protože byl v havarijním stavu. Stál také u počátku problémů s firmou Wanemi, které se táhnou dodnes,“ zpochybnil některé činy bývalého starosty jeho nástupce ve funkci a dnešní zastupitel Zdeněk Kolář. Se svým názorem ale zůstal v drtivé menšině.

Slavnostní předání Cen města se uskuteční 18. února v rámci reprezentačního městského plesu.