Jeho součástí má být i poradenské centrum, školicí středisko a podnikatelský inkubátor, kde by si zájemci o podnikání v této oblasti mohli záměr v poloprovozních halách vyzkoušet. Detašované pracoviště by tu měla i Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, která je jedním z partnerů projektu.

Dalším partnerem je firma Wanemi, která v zóně chystá stavbu papírny a energetického zdroje založeného na spalování dřevní biomasy. Právě vazba na firmu Wanemi vzbudila pozornost jejích odpůrců, kteří k obavách z dopadu na životní prostředí dělají všechno proto, aby stavbě Wanemi v Zábřehu zabránili.

Odpůrci přišli i na poslední jednání zastupitelstva, kde společnost Český výzkum záměr představila, a nešetřili hlasitými projevy nedůvěry. Přidali se k nim i někteří zastupitelé.

„Projekt na mě nedělá dobrý dojem. Poloprovozní zkoušky spalování mohou být další zátěží pro přírodu. Mám obavy, aby se z Česka postupně nestalo smetiště Evropy,“ řekl zastupitel Jiří Černý (KSČM).

„Byl bych nerad, aby se Zábřeh z křižovatky cest nestal i centrem odpadů,“ přidal se Jan Rýznar (nez.). Také Karel Crhonek (ČSSD) vyzval k ostražitosti.

Zastupitelé Martin Paclík (ODS) a Pavel Zubík (nez.) byli k projektu smířlivější. „Neměli bychom záměr zaříznout ještě dřív, než bude upřesněn,“ řekl Paclík.

Zastupitelé nakonec pověřili radu města, aby se společností Český výzkum dál jednala, a k záměru se vrátí znovu v září. Pokud jí město pozemky prodá, chtěla by společnost začít stavbu už v březnu 2009 a dokončit ji v listopadu 2011. Počítá s investicí v hodnotě 299 milionů korun. Oficiální název projektu je Enviromentální vědeckovýzkumný park.