Oprava šest a půl kilometrů dlouhého úseku silnice a tří mostů si vyžádala náklady ve výši téměř 26 milionů korun. Olomoucký kraj na stavbu uvolnil přibližně deset milionů korun, více jak patnáct milionů korun přidala Evropská unie. Výsledek práce představili v pondělí při slavnostním přestřižení pásky zástupci kraje a vedení města Zlatých Hor.

„Jde o jedinou akci na území Olomouckého kraje, pro kterou jsme získali podporu z evropského příhraničního fondu Interreg III A,“ prozradil krajský radní Petr Polášek. Další dvě žádosti na opravy cest k přechodům na Jesenicku u komise neprošly.

Opravená silnice se líbí jak obyvatelům města, tak i turistům, kteří sem zavítají. „Měli jsme u nás Zlaté dny, a první co nám hosté z polského partnerského města chválili, byla nově opravená cesta. Jsem velice rád, že se na tento kout kraje nezapomnělo,“ řekl starosta Zlatých Hor Milan Rác (nez.).

Opravit silnice vedoucí k hraničním přechodům je pro vedení kraje důležité. „Koncem roku přijde pro česko-polské pohraničí zásadní doba. Po vstupu do shengenského prostoru budou otevřená všechna místa, která budou splňovat technické parametry. Proto je prioritou zastupitelů a radních kraje zpřístupnit a zkvalitnit cesty k přechodům,“ zdůvodnil Polášek.

Kraj už pověřil silničáře prověrkou komunikací cest ke stávajícím přechodům pro pěší i zatarasených cest, které by spolu s Poláky chtěli znovu obnovit. Po Novém roce by tak na Jesenicku měly přibýt přechody, přes které se do Polska bude moci projet i autem.