„Všechny vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, žádný úsek jsme nemuseli zavírat,“ sdělil v pondělí odpoledne dispečer Luděk Jánský z vikýřovického cestmistrovství.

Silničáři kupodivu tentokrát nezaznamenali ani jeden úsek, kde by dopravu blokovaly uvízlé kamiony. Ty mají největší problémy v horských oblastech, kam vedou silnice se strmým stoupáním. Od listopadu ovšem na šumperské i jesenické straně platí nová dopravní značka přikazující vozům o hmotnosti nad 3,5 tuny povinnou zimní výbavu.

„Pokud by značku všichni motoristé respektovali, určitě by to pomohlo,“ domnívá se Jánský.

Zda mají všichni řidiči nákladních aut předepsanou zimní výbavu, policisté při žádných speciálních akcích nekontrolují. „Samozřejmě vybavení zjišťujeme, pokud řidič havaruje nebo by jeho vůz blokoval provoz. Policisté také přikázanou zimní výbavu kontrolují při běžných dopravně bezpečnostních akcí,“ řekl mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

Autobusová doprava se obešla bez větších problémů. Některé spoje ale přece jen dorazily do svého cíle s několikaminutovým zpožděním. „Všechny spoje dojely, jen některá menší zpoždění byla způsobena tím, že si lidé s předstihem nekoupili měsíční jízdenky,“ uvedl Miroslav Slončík ze společnosti Conner Morava, která provozuje autobusovou dopravu.

V posledních dnech, kdy o sobě zima dala vědět, policisté nezaznamenali zvýšený počet karambolů. Je ale pravděpodobné, že drtivou většinu ťukanců již lidé nehlásí, což od nového roku není jejich povinnost, pokud hmotná škoda nepřesáhne 100 tisíc korun.

I když sníh vydatně zasypal také Jesenicko, řidiči na většině úseků problémy nepocítili. „Jel jsem na trase Ostružná – Ramzová – Petříkov a silnice jsou dobře udržované. Silničáři jezdí. Během krátké doby jsem v terénu potkal tři sypače,“ řekl Zdeněk Ručka, pro kterého je řízení denním chlebem.

Stížnosti nemají ani řidiči autobusů. „Pokud nám někdo nezatarasí cestu, tak autobus nikde viset nezůstane. My se sněhem žádné problémy nemáme. Ani řidiči si nestěžují, že by silnice nebyly upravené,“ řekl Václav Štětka, šéf jesenického autodopravce Veolia Transport.

V pondělí byli v plné pohotovosti i majitelé obchodů. Lenka Kolářová z Javorníku se s vervou pustila do odklízení sněhu před svým obchodem s klenoty. „Mě tahle práce nevadí. Tohle mám docela ráda, pohyb mi dělá dobře,“ řekla Kolářová se smetákem v ruce. „Zima mě rozhodně neděsí. A úklid sněhu je to nejmenší,“ dodala podnikatelka.

Hana Kubová, Danuše Krčová