Přechod na tomto místě byl dlouhá léta. Před časem ale pracovníci správy silnic zebru odfrézovali, protože už neodpovídala normám. Lidé zde ale chodí nadále, protože jsou zvyklí, že tady přechod vždy byl. Motoristé to zase berou tak, že tady chodci přednost nemají, když zde není zebra.

„Samozřejmě že chodím tam, kde přechod vždycky byl. Možná že neodpovídal normám, ale chodci byli přeci jen trochu v bezpečí a řidiči si dávali pozor. Nechápu, v čem je zrušení přechodu bez náhrady pro chodce bezpečnější," kroutí hlavou Jiří Polášek ze Zábřeha.

O zrušení přechodu rozhodl krajský úřad na základě podnětu policie. Město o problému ví a pracuje na jeho rychlém řešení.

„Je to nejrizikovější místo v Zábřehu, které chceme co nejdříve vyřešit, než se zde stane nějaké neštěstí. Ze zákona sice existuje přednost chodců při odbočování doleva, na to se ale nedá spoléhat. Urychlili jsme proto plány na výstavbu nového přechodu," sdělil místostarosta města Karel Crhonek, který má ve své kompetenci i dopravu.

Norma říká, že pokud je v místě přechodu silnice širší než sedm metrů, musí být uprostřed dělící ostrůvek, aby byli chodci ve větším bezpečí.

Město původně zvažovalo, že přechod posune více do Havlíčkovy ulice, kde už není silnice tak široká. Muselo by ale nechat vybudovat na rozích ulice zábrany, aby lidé nepřecházeli hned na hraně křižovatky.

„Proto jsme nakonec dali přednost variantě se středovým ostrůvkem. Přechod tedy zůstane tam, kde byl vždycky. Vyhovíme tak občanům a dostojíme i předpisům, i když to třeba bude znamenat komplikace se zimní údržbou," vysvětlil místostarosta Crhonek.

Město už má hotovou projektovou dokumentaci a záměr prošel i správním řízením. „Nic tedy nebrání vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele. Na podzim by mělo být hotovo," dodal Karel Crhonek.

Naopak na křižovatku ulic Sokolské a Sušilovy se přechod pro chodce nevrátí. Nevyhovovalo by to předpisům. Silničáři ale na křižovatku Na Hrádku před nedávnem namalovali alespoň nové vodorovné značení, které nutí řidiče výrazně zpomalit.

Do budoucna by měl vše vyřešit kruhový objezd. V této lokalitě se totiž počítá s bytovou výstavbou u Sokolské ulice. Po změně územního plánu by měla vzniknout nová stavební místa také směrem ke krizové vojenské nemocnici. Pak by do křižovatky ústily další dvě nové komunikace. Město by zřejmě investorovi jako podmínku výstavby dalo právě vybudování rondelu.

Zábřeh se pustil do obnovy zrušených přechodů na frekventovaných komunikacích už v minulých letech. Díky dvěma zrekonstruovaným a nasvětleným přechodům se chodci dostanou bezpečně přes Olomouckou ulici, která je výpadovkou na Mohelnici a denně tudy projedou tisíce aut.

Před třemi lety nechalo město opravit přechod u autobusové zastávky, kudy míří denně spousty lidí do práce. Loni přišel na řadu i přechod blíže k železničnímu nadjezdu. Ten zase používají lidé z místní části Ráječek. Rekonstrukce se už dříve dočkal také přechod u marketu Lidl.