Ve svých devíti letech, když chodil do třetí třídy, založil tým, který všichni znají jako J&G společnost. Za několik dní oslaví sedmileté výročí od založení. Pod jeho hlavičkou se koná spousta akcí, jako je například Den dětí nebo Český Ježíšek.

„Baví mě to, trávím tak svůj volný čas. Nevnímám to jako práci, ale jako koníček. Bez nadšení to nejde, ale odměnou je mi pokaždé to, že to dobře dopadne," říká skromně Jakub.

Na své škole vydává druhým rokem i časopis nazvaný výstižně Smíchoviny. V lednu ho poslali do celostátní soutěže Časopis roku a Jakub s ním postoupil do celostátního kola. V aktuálním čísle, které vyšlo před několika dny, nahlédl třeba pod pokličku školní kuchyně a pořídil i rozhovor s její vedoucí.

O tom, že by se žurnalistice věnoval ve svém profesionálním životě, sice přemýšlí, ale není to jediná věc, které by se chtěl věnovat. Záběr jeho činnosti je širší.

„Učitelé vše škole mě pomáhají a mám z jejich strany podporu. Jednou z možností je, že budu žurnalistou. Ale od sedmi let mě baví také práce na počítači, takže přemýšlím o tom, že by ze mně mohl být učitel informatiky," nastínil své plány do budoucna Jakub Gloza.

Kromě toho se Jakub angažuje i v dobročinné sbírce Psí tlapka, která se letos koná už potřetí. Předchozí dva ročníky byly velice úspěšné. Snaží se tak pomoci pejskům z útulku v Zábřehu.

„Vybíráme granule, piškoty, hračky, obojky, misky i pelíšky. Prostě všechno, co by mohlo pejskům udělat radost," popisuje Jakub Gloza. Zájemci mohou své dary nosit na Základní školu v ulici Dr. E. Beneše v Šumperku, kde se dary vybírají ve vestibulu, nebo do Střediska volného času Vila Doris na recepci.

K 1. listopadu, kdy jeho J&G společnost oslaví sedmé výročí od založení, připravil Jakub několik překvapení. „V rámci narozenin navštívíme pejsky v zábřežském útulku, kde předáme vysbírané pamlsky a dary od veřejnosti.  V polovině listopadu se můžou všichni těšit na narozeninovou soutěž. Velká výstava plná divů se pak uskuteční společně se speciálním  rozhlasovým pořadem, zábavným dopolednem pro první stupeň či se speciálními Smíchovinami v rámci narozeninového týdne," nastínil nejbližší plány Jakub.