„Viděli ho ve středu o půl třetí ráno šest kilometrů od Jihlavy. Dotyčný mě o tom informoval, ale než jsem dojel na místo, byl Kuki pryč. Potřebuji člověka, který by ho sledoval, než přijedu“ řekl chovatel Radek Helekal.

Vačnatec utekl z farmy v Úsově v květnu.

„Ještě než jsem ráno odcházel, dával jsem mu z ruky rohlík. Odpoledne přišla přítelkyně s tím, že nemáme klokana. Zámek byl zamknutý, vše zabezpečené, oplocení nepoškozené. Myslel jsem si, že ho odnesl nějaký dravec,“ popsal Radek Helekal.

Uprchlíka zanedlouho spatřil jeden z místních obyvatel nad Úsovem. Od té doby o něm majitel neměl žádné zprávy. Až před několika dny se klokan objevil v Jihlavě u krematoria.

„Nás na to upozornili návštěvníci urnového háje. Byl tam několik dní, potom se prý přesunul do Hybrálce. Místní myslivci už dostali upozornění, aby po něm nestříleli,“ uvedl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

V přírodě přežije

Podle Radka Helekala klokan v přírodě bez problémů přežije. Pokud neudeří velké mrazy, přečkal by venku i zimu. Nepotřebuje zelenou stravu, živí se především okusováním větviček stromů.

Že se Kuki pohybuje v několikakilometrovém okruhu, chovatele nepřekvapuje.

„Jsou tam pro něj výborné podmínky. Potůček, krásná příroda, maliny, ostružiny. Myslím, že tam zůstane. Snad se zase ukáže a někdo se mi ozve,“ doufá majitel.

Ročního samečka se pokusí nalákat na pamlsek, v krajním případě by využil služeb veterinářky, která by jej uspala. „Pojedu tam určitě ještě několikrát, a když bude šťastný den, napotřetí ho chytím,“ uzavírá Radek Helekal.

V kraji se nejedná o první případ zvířecího uprchlíka. V červnu 2010 utekli z olomoucké zoo dva makakové Šimpi a Tatin. Zatímco Šimpiho se podařilo odchytit až za tři čtvrtě roku na Chrudimsku, Tatin zůstal nedopaden.

Takto vypadá klokan Kuki, který utekl chovateli až z Mohelnice. Objevil se v minulých dnech poblíž Jihlavy.
Klokan utekl chovateli z Mohelnice, objevil se v Jihlavě
Snímek ze setkání československých a polských disidentů na Králickém Sněžníku z roku 1988.
Na Borůvkové hoře se znovu sejdou disidenti