Jesenicko má už 2592 nemocných, proti minulému týdnu stoupl počet viróz o více než třicet procent. Epidemie panuje zatím jen mezi mladými lidmi do 24 let a nejhorší situace je u malých dětí.

U dětí ve věku od šesti do čtrnácti let je na Jesenicku 4833 nemocných na sto tisíc obyvatel, a mezi dětmi do pěti let dokonce 8931 nemocných.

„Malé děti ještě nemají dostatečně vytvořenou imunitu, takže většinou podlehnou jako první. Navíc se ve školce a ve škole pohybují v kolektivu, kde se nemoc snadno a rychle šíří,“ komentovala situaci Mária Stránská z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Na Jesenicku jde přitom o lokální epidemii, protože v žádném jiném okrese kraje počty nemocných zatím hranice epidemie nedosahují.

Okres Šumperk je na tom dokonce s 1320 nemocnými na sto tisíc obyvatel dokonce v celém kraji nejlépe. Ovšem u malých dětí i na Šumpersku už panuje jasná epidemie. Mezi těmi nejmenšími do pěti let je tady 3874 nemocných na sto tisíc obyvatel.

Vesměs jde o virová respirační onemocnění, přítomnost chřipkového viru by musela potvrdit specializovaná laboratoř. Ale lékaři předpokládají, že v mnoha případech skutečně jde o chřipku.

„Nemoc se projevuje bolestmi v krku, vysokými teplotami přes devětatřicet stupňů, které trvají kolem tří dnů, a bolestmi v zádech i dolních končetinách,“ uvedla dětská lékařka Iva Kocourková ze Šumperka. „V řadě případů se u současných viróz projevuje i zvracení a průjmy,“ doplnila zábřežská dětská lékařka Živana Uhlová.

Své děti s obavami sleduje Jarmila Tomášková z Jeseníku.

„Jsme nemocná celá rodina. A táhne se to už od prosince. Začali jsme s angínou u dětí, pak jsem onemocněla já a teď od úterka děti kašlou, mají rýmu a horečku. Pořád musím mít připravené peníze. Kvůli novým poplatkům u lékaře a za recepty a také doplatkům za léky nás ty nemoci stály už přes sedm set korun. Je to hrozné. Já jsem na mateřské dovolené a manžel nemá moc velké příjmy, ale k lékaři s dětmi musíme,“ řekla Jarmila Tomášková.

Na virová onemocnění žádná antibiotika neplatí. „Zabírá jen klidový režim, léky proti horečce a horký čaj,“ radí doktorka Iva Kocourková.

 

Počet nemocných na sto tisíc obyvatel

Jesenicko 2592

Prostějovsko 1745

Olomoucko
1690

Přerovsko 1685

Šumpersko
1320

Danuše Krčová, Stanislava Rybičková