Odstraněno tady bude celkem sedm objektů, tři jsou na Prostějovsku, dva na Přerovsku a dva na Olomoucku.

V Majetíně na Olomoucku jde o budovu v centru vsi, prázdné místo by časem mělo nahradit nově postavené komunitní centrum.

„Nemovitost, původně rodinný dům, je bohužel v takovém stavu, že není možné ji rekonstruovat, proto jsme navrhli zdemolovat ji a postavit novou. Chceme postavit komunitní centrum," řekla starostka Majetína Miroslava Zavadilová.

Celkové náklady na zbourání jsou téměř milion sedm set devadesát tisíc korun, dotace zaplatí asi milion čtyři sta třicet dva tisíc.

„To, že jsme uspěli, jsme rádi, ovšem je také důležité, aby na místě demolice vyrostla nová budova. Projekt máme, chtěli jsme žádat o dotaci, ale bohužel výzvy na komunitní centra byly letos zrušené. Takže čekáme na vhodnou výzvu a dotaci," uzavřela starostka.

Autobusové nádraží v Jeseníku. Ilustrační foto
Řidiči autobusů v Olomouckém kraji budou stávkovat. Ale jen někde

Dům v centru po nepřizpůsobivých

V Moravském Berouně se bude bourat v samém srdci města. Náklady na demolici domu čp.65 vyjdou okolo milionu, dotace je pak asi osm set tisíc korun.

„Je to stará budova někdy z 18. století, v posledních letech tam bydleli nepřizpůsobiví občané. Dům je vybydlený, nedá se zrekonstruovat a od statika máme posudek, že je pro naše občany nebezpečný. Tak jsme se rozhodli, že budovu odstraníme a protože ministerstvo vyhlásilo výzvy, tak jsme se přihlásili," popsala starostka Moravského Berouna Zdenka Szukalská.

Doplnila, že prostor by se po demolici měl především upravit, město už teď zpracovává projekt na náhradní budovu, která by měla na stejném místě časem vyrůst.

„Bude to budova, která bude sloužit občanům, ale o přesném využití se ještě rozhodujeme," doplnila.

Andrův stadion v Olomouci
Městská firma na olomoucká sportoviště se nemá o co starat

Jizva na tváři Přerova

Největší část dotací, celkem deset milionů korun poputuje na Přerovsko.

Přímo v Přerově se totiž bude bourat bývalé romské ghetto ve Škodově ulici, samotná demolice přijde na necelých dvanáct milionů, dotace od ministerstva je pak pět milionů korun.

„Škodova ulice je dnes vnímána jako stigma Přerova. I lidé ze vzdálených míst vědí, že je to vybydlené a polorozbořené romské ghetto, které je ostudou města. Jizvu na tváři Přerova teď máme možnost „zacelit“, vygumovat z mapy města,“ sdělila Lenka Chalupová, mluvčí přerovského magistrátu.

Čtvrť chce město srovnat se zemí a místo osadit zelení.

„Bylo by ale špatné zapomenout na cestu, která k devastaci lokality vedla. Tu bychom si měli pamatovat a z chyb posbíraných na této cestě se poučit,“ doplnila mluvčí magistrátu.

Studie stavebních úprav Červeného kostela na třídě Svobody v Olomouci
Červený kostel v Olomouci chce "odčarovat" tato proměna. Jak se vám líbí?

Demolice pomůže proměně nádraží

Stejná částka jako Přerovu pomůže i Lipníku nad Bečvou na Nádražní ulici.

„Železniční stanice i výpravní budova jsou v katastrofálním stavu. V příštím roce by se mělo začít s jejich revitalizací. V rámci toho dojde do konce letošního roku také ke zbourání domu sousedícího s nádražím, v ulici Nádražní,“ řekl starosta Lipníku Miloslav Přikry

Poznamenal, že objekt byl takzvanou vyloučenou lokalitou a obývali jej sociálně slabí.

„My jsme je vystěhovali a nyní je budova prázdná. Náklady činí téměř sedm milionů korun, schválená dotace je pět milionů korun. Do dvou let musíme mít vypracovaný projekt, předpokládáme, že zde bude zeleň s prvky pro děti,“ doplnil Přikryl.

Nové sanitky značky Mercedes pro záchranou službu Olomouckého kraje.
Záchranáři v Olomouci dostali nové špičkové sanitky

Místo tábora tráva a fitness

Hned tři budovy půjdou díky dotacím k zemi na Prostějovsku.

S částkou dva miliony sto dvacet tři tisíc mohou počítat v obci Ochoz, kde by se měly bourat budovy bývalého pionýrského tábora.

Celkové náklady se tady vyšplhají skoro na dva milion šest set padesát pět tisíc korun.

„Oficiální vyrozumění ještě nemáme, jen to, co je umístěno na stránkách ministerstva. Areál vznikl okolo roku 1900, byly tam lázně, pohostinský dům, dřevěná tančírna. Po roce 1980 se tam postavil pionýrský tábor, tančírna se zbourala, zbylo po ní jen pár fotek,“ konstatoval starosta obce Martin Bílý.

Tábor byl v provozu do roku 1992 a od té doby chátral.

„Měnili se majitelé, nenašlo se využití a v tuto chvíli je vše v dezolátním stavu ve vlastnictví obce, která to před lety koupila. Budovu chceme odstranit, provést terénní úpravy, plochu zatravnit a umístit tam nějaké informační tabule o historii místa. Případně venkovní fitness náčiní,“ dodal starosta.

Stavba afrického pavilonu v Zoo Olomouc. Konec března 2017
V zoo se už rýsuje africký pavilon Kalahari. Kdy otevře?

Bývalý obchod brání kanalizaci

V obci Bílovice – Lutotín jde zase o budovu, která kdysi bývala obchodem, po té se stala zámečnickou dílnou a nyní už je nějaký čas opuštěná. Obec na její odstranění získala necelý milion a půl, celkové náklady jsou pak okolo milionu osmi set tisíc korun.

„Budova stojí na nevhodném místě, pokud ji odstraníme, budeme moct zapracovat na kanalizaci,“ prozradil starosta Bílovic-Lutotína Miroslav Hochvald.

Také v Určicích se z dotace téměř osm set patnáct tisíc korun radují. Tady jsou celkové náklady vyčíslené asi na milion sto sedmnáct tisíc korun.

„Jsem za to rád, od vás poprvé slyším o tom, že jsme s žádostí o dotaci uspěli,“ uvedl starosta Určic Petr Kouřil.

„Stavba je rodinným domkem v asanačním pásmu. Je zde osm objektů určených ke zbourání, tenhle jsme vykoupili a jsem rád, že nám k jeho zboření někdo přispěje,“ dodal.

Starostky a starostové obcí mohli využít dotace na demolice chátrajících objektů již druhým rokem. Letos se rozdělí 90 milionů korun mezi 37 projektů v celé republice.

Medvíďata baribalů v olomoucké zoo narozená 4. ledna 2017
Olomoučtí plyšáci. Takto teď vypadají medvíďata v zoo na Sv. Kopečku

Podmínkou je revitalizace prostoru

Nejvíce demolic se díky podpoře ministerstva uskuteční v Olomouckém kraji, kde bude odstraněno sedm objektů, z toho tři na Prostějovsku.

Pět demolic proběhne v kraji Ústeckém a Libereckém.

Mimo Prahu, Karlovarský a Plzeňský kraj se demolice uskuteční ve všech krajích po celé České republice.

„Minulý rok se jednalo o pilotní projekt a vzrůstající zájem o tuto podporu ukázal, že je skutečně potřebná. Malé obce totiž jen těžko ve svém rozpočtu nachází finance na odstranění rozpadlých a nevyužitých budov, které hyzdí okolí a jsou mnohdy i nebezpečné. Věřím, že revitalizovaná území pomohou zvýšit kvalitu života v dané obci i jejím okolí,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Cílem podprogramu Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách Ministerstva pro místní rozvoj je pomoci připravit území tak, aby jej bylo možné znovu plnohodnotně využít k dalšímu udržitelnému rozvoji obce.

Demolice objektu musí být následována celkovou revitalizací prostoru, včetně možné výstavby objektu, který ale musí sloužit jinému účelu než sociálnímu.