Výše pokuty se ve správním řízení může vyšplhat až na desetitisíce korun. Obecně závaznou vyhlášku o trvalém označování psů na svém posledním zasedání schválili zastupitelé. Radnici označování psů přijde na statisíce korun, veškeré náklady totiž bude majitelům hradit.

Ve městě se počet psů odhaduje kolem tří tisíc, poplatky radnici platí však jen zhruba polovina majitelů. Právě tato skutečnost se stala předmětem dohadů zastupitelů při schvalování vyhlášky.

„Poctiví majitelé, kteří poplatky řádně platí, si psa nechají očipovat. Ale ti, kteří za psa neplatí, se na to stejně vykašlou a problém se zatoulanými zvířaty se nevyřeší,“ konstatoval zastupitel za KSČM František Merta.

Vyhlášku naopak podporuje šumperský starosta Zdeněk Brož (nez.). Jak uvedl, zlepší se především evidence zvířat.

Pro povinné označování psů hlasoval také zastupitel Vít Rozehnal, který je povoláním pediatr. „Čipování není investice jen do psů, ale i do lidí. Ve své praxi se totiž setkávám stále častěji se zraněními, které pes způsobí. Někdy je velmi obtížné dohledat jeho majitele, který by pak měl předložit potvrzení o očkování,“ uvedl Rozehnal.

Radnice chce nyní vypsat poptávkové řízení, na základě něhož vybere veterináře, který bude čipování provádět. Není vyloučeno, že jich bude několik. Náklady na označení jednoho psa by se měly pohybovat kolem 800 korun.

Vyhláška začne platit od začátku října, všichni majitelé psů jsou povinni čipování provést do roka. Patřičné formuláře bude majitelům přihlášených psů rozesílat poštou.

Městská policie je již nyní vybavená čtečkou, takže u zatoulaných zvířat která jsou již označena, není problém najít majitele. Ročně strážníci najdou kolem stovky opuštěných či zatoulaných zvířat. Pokud se nepodaří vypátrat majitele, psi putují do útulku v Zábřehu.