Sobotínská škola dostala nový kabát
Sobotín – Náročnou rekonstrukcí prošla v uplynulém roce budova základní školy v Sobotíně. V rámci první etapy oprav stavbaři vyměnili okna a vstupní dveře. Současně vybudovali novou dešťovou kanalizaci, která se nacházela v havarijním stavu nebo zcela chyběla. Stavbaři zateplili podlahy v přízemí a nově uložili inženýrské sítě, které byly umístěny v podlahách. Zateplili též stropy či zabudovali nové protipožární dveře.
Práce probíhaly od loňského listopadu, hotové dílo firma předala v polovině srpna. Obec plánuje druhou etapu rekonstrukce, která se zaměří na vnitřní prostory objektu.

V Dolní Moravě odstranili škody po vichřici
Dolní Morava – Provozovatelům areálu Dolní Morava se podařilo odstranit většinu škod, které v resortu před několika týdny napáchala vichřice. V lanovém parku znovu otevřeli zelenou trasu s dvanácti překážkami. Návštěvníci si mohou užít dvě dospělácké a jednu dětskou trasu a v sousedství adrenalinovou věž s obří houpačkou a skokem Power Fan.
V celé své délce je i s odbočkami v provozu skalní Single trail. Znovu otevřeny jsou též Mamutíkův vodní park a Lesní zážitkový park.

Turisté se vydají na Sněžník a k prameni Moravy
Staré Město – Na Staroměstsku se v sobotu 5. září uskuteční pochod k prameni Moravy spojený s Mezinárodním výstupem na Králický Sněžník. Akce se pravidelně účastní stovky turistů z Česka, Polska, Německa a Slovenska.

Zahájení akce se je naplánováno na 9 hodin ve Stříbrnicích. Na vrcholu Králického Sněžníku se účastníci setkají ve 24 hodin. U sochy slona se turisté dozví zajímavosti o historii věže, která na Sněžníku kdysi stávala, nebo se seznámí s jednotlivými vrcholy v okolí.
Po zdolání cíle a návratu do Stříbrnic čeká na účastníky občerstvení a doprovodný program. Mezi Starým Městem a Stříbrnicemi budou turisty ráno a odpoledne vozit kyvadlové autobusy.

Lidé budou moci nahlédnout do mauzolea Kleinů
Sobotín – Unikátní příležitost nahlédnout do útrob mauzolea rodiny Kleinů budou mít lidé, kteří v sobotu 5. září zavítají do Sobotína. Památka bude otevřena od 10 do 16 hodin. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejen kapli, ale též podzemní prostory.
Hrobka vybudovaná v letech 1881 až 1885 se skládá ze dvou objektů: kaple a podzemní krypty. Sloužila jako místo pro uložení ostatků významné podnikatelské rodiny Kleinů, která v Sobotíně sídlila a provozovala železárny. Objekt je dlouhodobě ve špatném technickém stavu, obec nicméně usiluje o jeho obnovu.

Do Loučné se sjedou veterány
Loučná nad Desnou – Olomoucko-opolskými hrami ožije v sobotu 12. září areál Kouty v Loučné nad Desnou. Od 9 do 11 hodin se zde uskuteční hasičská soutěž žáků. Ve 13 hodin na koutecké náměstí dorazí jízda přátelství veteránů a lidé si následně budou moci prohlédnout vystavené vozy a motocykly. Akci ve 14 hodin zakončí vystoupení místního dixielandu. Příchozí si budou moci vychutnat pochutiny z grilu nebo jízdu lanovkou za poloviční cenu.

Vypuštěný rybník čeká na déšť
Jeseník – Dno zarůstající trávou místo vodní hladiny vidí lidé, kteří procházejí okolo rybníku u hotelu M v Jeseníku. Rybník prošel během loňského podzimu odbahněním za 767 tisíc korun bez DPH. Náklady ze sedmdesáti procent uhradila dotace.
Plánovanému napuštění vodního díla zamezila stavba retenční nádrže v lokalitě Za Podjezdem na potoce, který je zdrojem vody pro rybník. Dokud v potoce probíhaly zemní práce, nemohl být rybník napuštěn. Znovu by se totiž zanesl kalnou vodou a odbahnění by bylo zbytečné. Nezbytnou podmínkou pro napuštění rybníku je dostatečné množství vody v potoce. Ten je však kvůli suchému počasí téměř vyschlý. Plánování nádrže rybáři a vodohospodáři plánují na období dešťů, kdy průtok v potoce vzroste.

V Bernarticích nepůjde elektřina
Bernartice – Bez elektrického proudu se budou muset ve čtvrtek 3. září obejít obyvatelé Bernartic. Proud nepůjde v obci a místní částí Buková od 8 do 15 hodin. Důvodem přerušení dodávky jsou práce energetiků na rozvodné soustavě.

U benzinky v Lipové se sejdou kšeftaři na bleším trhu
Lipová-lázně – Prodat přebytečnou věc, nakoupit, co potřebují nebo jen nasát kšeftařskou atmosféru budou moci lidé, kteří se v neděli 6. září vydají k parkovišti u benzinové pumpy v Lipové-lázních. Od 14 do 16 hodin se zde uskuteční bleší trh formou prodeje z kufru auta.

„Zveme i všechny zvědavce, kteří podobnou akci zažili někde na cestách a nebo chtějí okouknout situaci a chystat se na příští prodej, který bude na jaře 2016. Nezapomeňte, že každá věc si najde svého kupce," vzkazují pořadatelé akce.

V Kuněticích se sejdou sousedé z obou stran hranic
Velké Kunětice – V pořadí již po jedenácté se ve Velkých Kuněticích setkají místní lidé s obyvateli přilehlé polské obce Slawniowice. Akce se koná v sobotu 12. září od 14 hodin v kunětickém kulturním domě. Součástí odpoledne budou taneční a hudební vystoupení, děti se budou moci vyřádit ve skákacím hradu a v pěně.

Lidem na Jesenicku pomáhá spotřebitelská poradna
Jeseník – V jesenickém Pengatonu funguje výjezdní spotřebitelská poradna Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska. Lidem s jejich problémy radí každou čtvrtou středu v měsíci od 13 do 17 hodin.
Pracovnice poradny se snaží pomoci lidem, kteří při uzavírání smluv nejednají v rámci své podnikatelské činnosti. Podávají jim informace o reklamačním řízení, o délce záruční doby, lhůtě pro vyřízení reklamace nebo podmínkách odstoupení od kupní smlouvy. Rady mají formu doporučení, konečné rozhodnutí a postup je vždy na spotřebiteli.

Obecní úřad v Bělé zateplí regionální firma
Bělá pod Pradědem – Obecní úřad v Bělé pod Pradědem zateplí firma z regionu. Zakázku vyhrála s cenou 1,8 milionu korun společnost Stavba Therm z Žulové. Stavbaři zateplí vnější stěny budovy, strop ve sklepě a vymění některá okna a dveře. Hotové dílo musejí předat do prvního listopadu. Na akci obec získala dotaci z operačního programu Životní prostředí.

V Bělé postaví chodník
Bělá pod Pradědem – Obyvatelům Bělé pod Pradědem bude sloužit další úsek chodníku, který vznikne podél hlavní silnice. Do soutěže na jeho vybudování se přihlásilo sedm firem. Nejnižší nabídku v hodnotě 2,4 milionu korun bez DPH podala bruntálská firma Kareta.