V Jindřichově zvažují omezit provoz knihovny

Jindřichov – Knihovna v Jindřichově bude mít možná otevřeno jen jeden den v týdnu. V současnosti funguje v pondělí a ve středu od 13 do 16.30 hodin. Pondělní provoz však čtenáři nevyužívají. Obec proto zvažuje, že v tento den otvírací dobu omezí nebo knihovnu uzavře.

Místní zastupitelé otevřeli veřejnou diskusi na téma úpravy či zrušení pondělního provozu knihovny. Svůj názor mohou lidé sdělit do poloviny prosince na podatelně obecního úřadu či jej tamtéž zaslat elektronickou poštou.

Knihovna v Jindřichově patří v regionu k těm menším. V loňském roce evidovala 47 čtenářů, kteří si zde vypůjčili 2263 knih. Ještě před šesti lety byla čtenářská obec v Jindřichově dvojnásobná.

V Loučné chystají stavbu chodníku

Loučná nad Desnou – Chodci ve Filipové, místní části Loučné nad Desnou, by se měli dočkat většího bezpečí. Podél frekventované silnice první třídy plánuje obec postavit chodník. Na stavbu již úřady vydaly územní rozhodnutí.

Chodník v délce 1,3 kilometru povede od zámeckého parku po křižovatku na Maršíkov. Součástí stavby bude dešťová kanalizace, která bude odvádět vodu ze silnice a střech sousedních domů do zatrubněné příkopy. Součástí akce bude i úprava autobusových zastávek.

V údolí Desné nepůjde elektřina

Údolí Desné – Odstávky elektrické energie postihnou v třetím listopadovém týdnu téměř všechny obce v údolí řeky Desné. V pondělí 16. listopadu nepůjde elektřina od 8 do 16 hodin v některých lokalitách Loučné nad Desnou, konkrétně v místní části Přemyslov a v Rejhoticích od křižovatky na Přemyslov po Kouty.

Ve čtvrtek 19. listopadu musejí s odstávkou počítat obyvatelé Rapotína, Vikýřovic a Petrova nad Desnou. V Rapotíně nepůjde proud od 8 do 16 hodin od křižovatky ulic Šumperská a U Cihelny po kostel, ve Vikýřovicích a v Petrově od křižovatky ulic U Hájenky a Rybářská po nádraží v Petrově.

Sbírka pomůže potřebným

Petrov nad Desnou – Řada z nás má doma věci, které nepotřebujeme, ale mohly by pomoci jiným. V Petrově nad Desnou je mohou lidé darovat do sbírky. Koná se od pondělí 9. do pátku 13. listopadu na obecním úřadě v Petrově, a to dopoledne vždy od 9 do 11 a odpoledne v pondělí a středu od 14 do 17 a v úterý a čtvrtek od 14 do 15 hodin.

Lidé mohou darovat oblečení, lůžkoviny, ručníky, utěrky, domácí a hygienické potřeby, deky, přikrývky a polštáře, hračky a školní potřeby, noviny a časopisy, nepoškozenou obuv a látky. Věci by měli dárci nosit v pytlích, taškách či krabicích, a to pokud možno čisté.

Lidé si prohlédnou opravenou zbrojnici

Bernartice – Obyvatelé Bernatic si budou moci prohlédnout opravenou hasičskou zbrojnici. Slavnostní otevření rekonstruované budovy se uskuteční v sobotu 7. listopadu od 14 hodin. Součástí programu bude slib mladých hasičů.

Stavbaři v uplynulých měsících zateplili fasádu budovy, vyměnili její dveře a okna. Rozšířili a zateplili též střechu, kterou kryje nová krytina. Objekt z roku 1986 nově vytápí tepelné čerpadlo. Novou fasádu má i sušicí věž na hadice.

Zakázku získala s cenou 3,5 milionu korun firma Zetos z Velké Kraše. Dílo dokončila v půli září. Na akci obec obdržela dotaci. Mimo projekt zateplení nechala samospráva ve zbrojnici za čtvrt milionu korun upravit hygienické zázemí.

V Bernarticích vzniklo workoutové hřiště

Bernartice – Mladí lidé z Javornického výběžku mohou již několik týdnů posilovat na workoutovém hřišti v Bernarticích. To na prostranství poblíž školy a obecního úřadu funguje od září. Venkovní sportoviště s hrazdami, žebřinami nebo bradly vybudovala za 550 tisíc korun firma Enuma Elis. Tři pětiny nákladů uhradí dotace z Programu obnovy a rozvoje venkova Ministerstva pro místní rozvoj, zbytek zaplatí obec z vlastní pokladny.

Street workout je tělesná aktivita založená na cvičení vahou vlastního těla. V Česku se šíří v posledních letech zejména mezi mladými lidmi. Napříč republikou vznikají workoutová hřiště pod širým nebem, v regionu jej před nedávnem postavila například Mohelnice.

Žulová má nový web

Žulová – Město Žulová má nový oficiální web. Lidé jej najdou na adrese www.mestozulova.cz. Nový portál je rozdělen do dvou základních sekcí. První z nich se věnuje úřadu a samosprávě, další je zaměřena na kulturu, sport a služby. Internetové stránky mají též svou mobilní verzi a jejich prostřednictvím si uživatel může přihlásit odběr novinek do své e-mailové schránky.

V Písečné zavřou na čtrnáct dní poštu

Písečná – Kdo zamíří od pondělí 16. do pátku 27. listopadu na poštu v Písečné, narazí na zavřené dveře. Pobočka bude po dobu čtrnácti dnů uzavřena. Poštovní služby bude po tuto dobu zajišťovat pobočka v sousední České Vsi.