Náměstí ožije sousedskou slavností

Jeseník – Sousedskou trhovou slavností bude v sobotu 28. května od 9 do 15 hodin žít Masarykovo náměstí v Jeseníku. Prostranství před radnicí se stane prostorem pro kreativní lidi, kteří umí něco dobrého uvařit či vyrobit a chtějí se o to podělit s ostatními. Součástí slavností bude soutěž o nejlepší domácí koláč nebo buchtu. Pečené dobroty bude hodnotit pětičlenná porota. Část náměstí se změní v relax zónu s lehátky a pódiem z palet s polštářky.

Údolím Sázavy poběží půlmaraton

Zábřeh – Běžcům bude v neděli 29. května patřit Zábřeh a jeho okolí. Uskuteční se zde Půlmaraton údolím Moravské Sázavy. Otevřený je příznivcům běhání věkových kategorií.

Závod je rovinatý, s jedním mírným stoupáním a běží se po kvalitním asfaltovém povrchu. „Hlavním lákadlem půlmaratónu jsou přírodní scenérie údolí Moravské Sázavy a především dvouapůlkilometrový úsek po oblíbené cyklostezce na opuštěném tělese železniční trati," lákají pořadatelé akce.

Start a cíl se nachází v zábřežském plaveckém areálu, kde se mohou závodníci registrovat už v sobotu 30. května od 17 do 20 hodin a v neděli od 9 hodin. Start je naplánován na nedělní 10. hodinu. Bližší informace naleznou zájemci na webu www.pulmaraton-zabreh.cz.

V Malé Moravě nepoteče voda

Malá Morava – S výpadky v dodávkách vody musejí na přelomu června a července počítat obyvatelé Malé Moravy a jejích místních částí. V pondělí 30. května nepoteče voda v Malé Moravě, v úterý ve Vysokém Potoce, první červnový den v Podlesí a 2. června ve Vojtíškově. Odstávky jsou po všechny dny naplánovány od 8 do 16 hodin. V této době budou vodohospodáři čistit řad a provádět jeho údržbu.

V Hanušovicích se představí záchranné složky

Hanušovice – Na fotbalovém hřišti v Hanušovicích se ve středu 1. června uskuteční Den záchranných složek. Od 13 do 15 hodin zde svou činnost veřejnosti představí zdravotnická záchranná služba, policie, červený kříž, místní kynologický klub či společnost Podané ruce. Příchozí si budou moci prohlédnout ukázky z činnosti policie či první pomoc. V případě nepříznivého počasí se akce přesune do kulturního domu.

V Losinách nepůjde elektřina

Velké Losiny – Na celodenní odstávku elektřiny se musí připravit obyvatelé Velkých Losin. Proud zde nepůjde ve čtvrtek 9. června od 8 do 18 hodin. Odstávka se bude týkat celé obce včetně místních částí Ludvíkov a Bukovice.

Lidé mohou připomínkovat územní plány

Šumpersko – Hned několik obcí na Šumpersku připravuje nový územní plán. Strategický dokument, který určuje podobu budoucího rozvoje obce, pořizují Vikýřovice, Bohdíkov a Kopřivná.

Do návrhů územních plánů mohou lidé nahlédnout vždy na úřadě dané obce nebo na městském úřadě v Šumperku. Dokumentace je dostupná též na webu města Šumperka v sekci mapový portál – územní plány obcí – projednávané.

Ve všech dotčených obcích se uskuteční veřejné projednání územního plánu. V Kopřivné to bude 15. června, v Bohdíkově 27. června a ve Vikýřovicích 29. června. Schůzky začínají vždy v 15 hodin na obecním úřadě. Do sedmi dnů od veřejného projednání může každý písemně uplatnit své připomínky.

Lidé se mohou vyjádřit ke vzniku vodní nádrže.

Staré Město – Obyvatelé Starého Města se mohou vyjádřit k možnému vybudování vodní nádrže na řekách Morava a Krupá. V anketě mohou vyjádřit svůj souhlas či nesouhlas s tímto záměrem a uvést, jaká vidí pro obec v případě výstavby přehrady pozitiva a negativa. Anketa je dostupná z webových stránek města.

Jeseník hledá logo pro oslavy 750 let

Jeseník – Město Jeseník v příštím roce oslaví 750 let své existence. Vyhlašuje proto soutěž na zhotovení loga k této příležitosti.

Soutěže se může zúčastnit každý, autor vítězné verze obdrží pět tisíc korun. „Logo, které se stane majetkem města, bude provázet veškeré aktivity spojené s oslavami 750 let města Jeseníku," uvedl starosta Jeseníku Adam Kalous.

Logo by mělo být jednoduché a moderní. Autor jej musí zaslat v barevné a černobílé verzi v datovém souboru vhodném pro další grafické a tiskové zpracování. Přesné podmínky jsou uvedeny na webu města. Návrhy lze zasílat do konce června na e-mail jan.mrosek@mujes.cz.