Vidnava budou mít novou vlajku

Vidnava – Novou vlajku bude mít město Vidnava. Její návrh odsouhlasili městští zastupitelé.

Vlajku tvoří dva vodorovné pruhy: v horní části bílý a v dolní zelený. V bílém pruhu u hrany praporu, která přiléhá žerdi, je vyobrazené znamení vrby. Ta je součástí i historického znaku města.

Podobu vlajky nyní musí posoudit podvýbor pro heraldiku Poslanecké sněmovny. Oficiálně ji městu Vidnava udělí předseda Sněmovny během letošního května.

„V roce 2013 oslaví město Vidnava 745 let od svého vzniku. Vlajka by měla být vytvořena i k tomuto jubileu, nicméně to stihneme rychleji,“ řekl radní Vidnavy Martin Filgas.

Město doposud používalo prapor s bílým a zeleným pruhem, jehož podoba však nebyla oficiálně schválená.

Brontosauři získají tři miliony korun

Jesenicko – Přes tři miliony korun na rozvoj svých aktivit získá jesenického Hnutí Brontosaurus. Peníze od nadace Partnerství mají sloužit například pro zkvalitnění zážitkové enviromentální výchovy mladých lidí na Jesenicku a práci s dobrovolníky. Napomohou také k rozvoji tří hlavních lokalit, kde Brontosauři na Jesenicku působí. Jedná se o území zaniklé osady Zastávka, kde pečují o sady s původními odrůdami ovocných stromů, Studniční vrch nad městem Jeseník, na kterém vznikla naučná stezka, a bývalý vojenský areál v Mikulovicích.

V Jeseníku plánují rozmístění nádob na bioodpad

Jeseník – Kam s posekanou trávou nebo slupkami od brambor? Takovou otázku už nebudou muset v dohledné době řešit lidé v Jeseníku. Do dvou let by se měli dočkat popelnic na bioodpady.

Technické služby chtějí ve městě zkušebně rozmístit tisíc nádob. Kdo projeví zájem, bude ji moci mít podle současných plánů i doma.

Popelnice na bioodpady budou součástí systému nakládání s rostlinnými zbytky v celém regionu. V Jeseníku chtějí v příštím roce za čtyři a půl milionu korun rozšířit stávající sběrný dvůr v areálu technických služeb a vybudovat na něm pro bioodpady sběrné místo. Většinu nákladů na tuto investici má pokrýt dotace.

Konečným článkem celého řetězce bude kompostárna, která vznikne na skládce v Supíkovicích. „V současné době se zhotovuje projekt pro stavební povolení. Letos by mělo být vydáno a měla by být vybrána dodavatelská firma. Příští rok by se bude kompostárna stavět,“ řekl ředitel Technických služeb Jeseník Jan Prejda.

Na zbudování kompostárny získalo v loňském roce Sdružení města a obcí Jesenicka dotaci. Ta pokryje devadesát procent nákladů.

Jezero u Zlatých Hor zařadí do soustavy Natura

Zlaté Hory – Do soustavy chráněných území Natura 2000 přibude Černé jezero u Zlatých Hor. Vyskytuje se zde totiž čolek karpatský, kriticky ohrožený druh obojživelníka.

Přírodní památka Černé jezero bude jedním z deseti míst, které budou v Olomouckém kraji nově zařazeny do soustavy chráněných území Natura 2000. Dosud se na území kraje nachází čtyři chráněné ptačí oblasti a 71 evropsky významných lokalit, které do této sítě spadají.

„Cílem soustavy chráněných území Natura 2000 je zabezpečit ochranu těch druhů živočichů, rostlin a přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější, nejvíce ohrožené nebo omezené svým výskytem jen na určitou oblast,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák.