V Lipové budou soutěžit kosáci; 2. června

Horní Lipová – Soutěž v kosení luk nazvaná Lipovská kosa se uskuteční v sobotu 2. června v Horní Lipové.

Sekáči si dají sraz na louce nad penzionem Kovárna už v pátek 1. června. Rozlosují si plácky, které budou jednotliví účastníci kosit, a budou si moci louku prohlédnout.

Samotná soutěž začne v sobotu 2. června už okolo sedmé hodiny ranní. „Loni se jí účastnilo asi pětadvacet kosáků v dobových krojích. Hodnotí se nejen technika kosení, výška strniště, šířka záběru nebo vybavení, to je, jestli má kosák dobrou kosu a umí ji nakout a seřídit. Ale také vizáž, dobové oblečení nebo historka, kterou dá do placu," řekl Josef Sekula z pořádajícího občanského sdružení Jeseníky - severní hřeben.

Program doprovodí přehlídka lidových písní a tanců, na které vystoupí folklórní krojované sdružení z Hané. Porota bude vybírat také nejhezčího sekáče a selku v kroji. Akci v odpoledních hodinách zakončí posezení u cimbálu.

Na Dnech Javornicka vystoupí i Marek Ztracený; 2. června

Javorník – Dny Javornicka se uskuteční o tomto víkendu v Javorníku. Hlavní program je připraven na sobotu 2. června. Lidé si budou moci poslechnout hudební vystoupení, připraveny pro ně budou i sportovní exhibice a atrakce.

V sobotu program začne po 10. hodině slavnostním defilé městem od zahrady domu Karla Ditterse. Půjde se na náměstí a přes horní parkoviště zpět k dittersovu domu. Zde bude stát pódium, na kterém celý den poběží program. Dopoledne bude pódium patřit tanečníkům: souboru místní řecké obce, mažoretkám z Písečné nebo rýmařovské skupině Move2you.

Po poledni na pódiu vystoupí například dudácká kapela Pipes&Drums či seskupení potulných hudebníků Daršan. Svou biketrial show předvede trojnásobný mistr světa Martin Šimůnek. Večerní program se ponese v rytmu country, blues a irské hudby. Hlavní hvězdou večera bude ve 22.30 hodin Marek Ztracený s kapelou.

Během dne se lidé budou moci podívat na ukázky pěších pochodů do Nysy a do Slavkova v podání Javornické dělostřelecké gardy. Vyzkoušet si budou moci provaznictví, paličkování nebo tesařství. Celý program zakončí o půl dvanácté v noci ohňostroj.

V Javorníku budou debatovat se starostkou; 8. června

Javorník – Na neformální setkání nad šálkem kávy zve v pátek 8. června do zrcadlového sálu kulturního domu starostka Javorníku Irena Karešová. Hovory se starostkou začínají v javornickém kulturním domě v 17 hodin.

Na nejrychlejší turisty čeká masáž; 9. června

Javorník – Milovníci turistiky a krásné přírody Rychlebských hor by si měli v kalendářích zaznačit sobotu 9. června. Právě v tento den se uskuteční pochod Rychlebská dvacítka, třicítka a čtyřicítka.

Start nejkratší trasy, která měří sedm kilometrů, je od Střelnice v Javorníku mezi 9. a 11. hodinou. Ti, co se vydají na dvaceti nebo třicetikilometrovou trasu budou ze stejného místa vyrážet mezi 7. a 9. hodinou ranní. A nejzdatnější turisté, kteří se rozhodnou projít čtyřicetikilometrovou trať, budou startovat mezi 7. a 8. hodinou ráno. Trasu však musí stihnout projít za deset hodin.

Na letošní rok pořadatelé připravili novinku. Pro tři nejrychlejší účastníky ze všech tras bude v cíli připravena masáž zdarma. Při třicetiminutové proceduře se maséři zaměří především na jejich krk, záda a nohy.

Startovné, které zahrnuje občerstvení, pamětní list a ceny pro nejrychlejší účastníky, činí pro dospělé a děti nad 15 let šedesát, pro děti mezi 7. a 14. rokem 40 korun. Nejmladší mají vstup zdarma. Akce se koná za každého počasí.

Soutěž o slogan Jeseníku má svého vítěze

Jeseník – Jeseník, město v srdci přírody. Tak zní nový slogan města Jeseníku. Jeho autorkou je Petra Kolbabová z Domašova a mezi dalšími třemi návrhy získal nejvíce hlasů veřejnosti v internetovém hlasování.

Soutěž o nejlepší slogan města Jeseníku vyhlásila radnice v únoru a do konce března se sešlo téměř dvě stě návrhů. Hodnotíci komise vybrala čtyři finalisty, mezi nimiž tu nejlepší charakteristiku Jeseníku volila veřejnost. Slogan by se měl stát doplňkem loga města a reprezentovat Jeseník zejména v oblasti cestovního ruchu.