Část Lipovské uzavřou. Už naposledy

Jeseník – S uzavírkou části ulice Lipovská musejí opět počítat řidiči v Jeseníku. V sobotu 12. října bude od 7 do 17 hodin uzavřen úsek od křižovatky s ulicí Jaroslava Ježka po křižovatku s ulicí Denisovou. Důvodem je kácení stromů.

Stejný úsek silnice bude uzavřen i od 14. října. Stavební firma zde opraví silnici a položí nový asfalt. Délka uzávěry bude záležet na počasí, nejdéle se však protáhne do konce listopadu.

Objížďka pro osobní vozy a autobusy povede po blízkých komunikacích.

Jeseník hledá ředitele základní školy. Už podruhé

Jeseník – Radnice v Jeseníku na druhý pokus hledá ředitele zdejší základní školy. Uchazeči se mohou hlásit do 19. listopadu.

Zájemce o post ředitele by měl kromě vzdělání a praxe dané zákonem mimo jiné znát školské předpisy a orientovat se v problematice řízení škol. Přihláška musí mimo dalších formálních náležitostí obsahovat také nejméně čtyřstránkovou koncepci rozvoje školy.

Nový ředitel má školu vést šest let. Na datu nástupu se vítězný uchazeč dohodne s radnicí. „Bude záležet na možnostech uchazečů. Nechceme diskriminovat ty, kteří jsou nyní vázání v pracovním poměru a mají dvouměsíční výpovědní dobu," řekl místostarosta Jeseníku Libor Halas.

Jeseník se hledal šéfa základní školy již v první polovině roku. Do výběrového řízení se přihlásil pouze dosavadní ředitel. Výběrová komise jej těsnou většinou doporučila, radní jej však následně nejmenovali. Záležitost vyvolala ve městě vzrušené debaty.

V Jeseníku dobrovolníci vysadí sladkoplodé jeřáby

Jeseník – Jeseník bude mít alej sladkoplodých jeřábů. Mladé stromky druhu, který byl vyšlechtěný v Jeseníkách, vysadí dobrovolníci v sobotu 19. října v Kalvodově ulici poblíž bývalé lesní školky.

Organizátoři akce zvou všechny, kteří chtějí přiložit ruku k dílu. Sraz účastníků je v 9 hodin ráno na místě sázení. Součástí akce bude menší jeřabinová slavnost.

Sladkoplodý jeřáb byl vyšlechtěn na panství v Ostružné, po druhé světové válce vinou výměny obyvatelstva upadl do zapomnění. Na Jesenicko se v poslední době tento druh vrací.V Ostružné se nachází alej padesáti mladých stromků, v Javorníku jich roste okolo čtyřiceti a ve Zlatých Horách zhruba stovka.

Návštěvníky bude do lázní vozit vláček

Jeseník – Návštěvníky Priessnitzových lázní bude nově vozit výletní vláček. Křest Lázeňského expresu se uskuteční v sobotu 19. října.

Lázně chtějí využít faktu, že se v jejich okolí nachází řada atraktivních lokalit. „Řekli jsme si, že by bylo dobré lidem nabídnout zajímavou formu cestování mezi Jeseníkem a lázněmi. Je to i způsob, jak lidi dostat na Lesní bar nebo Čertovy kameny. Chceme pravidelněji a zajímavěji nabízet výlety do míst, kam vláček dojede," řekl obchodní ředitel lázní Tomáš Rak.

Expres bude mít kapacitu 24 lidí „Vnitřnosti" lokomotivy tvoří terénní automobil Suzuki Jimny.

Jesenické stromořadí bojuje v anketě

Jeseník – Stromořadí na kolonádě v jesenických lázních bojuje o úspěch v anketě Alej roku. Kdo by jej chtěl podpořit svým hlasem, může tak učinit na webu http://alejroku.cz. Hlasování končí 11. listopadu.

V Javorníku budou lidé volit jinde

Javorník – Se změnou volebních místností musí při nadcházejících volbách počítat obyvatelé Javorníku.

Volební místnost pro první okrsek se bude nacházet v budově městského úřadu ve vstupní hale před matrikou. Volit zde budou obyvatelé ulic Partyzánská, Bezručova, Míru, Družstevní, Svatopluka Čecha, Pod Zámkem, Školní, 9. května, Puškinova, Lidická, Jánský Vrch, Polská a obyvatelé náměstí Svobody. Do tohoto okrsku spadají také místní části Travná, Zálesí a Račí Údolí.

Sídlo druhého volebního okrsku se nachází v jídelně základní školy. Volit zde budou obyvatelé ulic Nádražní, Fučíkova, Jánošíkova, 17. listopadu, Smetanova, Havlíčkova, Dukelská, Bernartická a Pionýrská.

Škola ve Staré Červené Vodě má novou ředitelku

Stará Červená Voda – Základní a mateřská škola ve Staré Červené Vodě má nové vedení. Od 1. října jí řídí Jitka Širůčková z Javorníku.

Konkurzu na obsazení funkce ředitele školy se účastnili tři uchazeči, dva z nich postoupili do druhého kola. Výběrová komise rozhodla ve prospěch současné ředitelky jasnou většinou.

Škola ve Staré Červené Vodě patří na Jesenicku k těm nejmenším. Zdejší základku letos navštěvuje pětadvacet žáků.

Zlaté Hory dokončují opravu čističky

Zlaté Hory – Opravu čistírny odpadních vod dokončují firmy ve Zlatých Horách. Město muselo čističku nechat zrekonstruovat kvůli požadavkům Evropské unie.

Vyčistěná odpadní voda bude mít lepší kvalitu, která by měla vyhovovat i zpřísňujícím se požadavkům v budoucnu. Rekonstrukce také zlepší provozování čistírny, a to díky kvalitnímu technologickému vybavení a automatizovanému systému řízení s měřícími čidly a regulací.

Na zakázce za 38,5 milionu korun se podílí firmy OHL ŽS z Brna a Ronoservis z Hranic. Evropská dotace pokryla dvě třetiny nákladů.

Ve Zlatých Horách přibude chodníků

Zlaté Hory – Bezpečnější pohyb chodců na Polské ulici ve Zlatých Horách umožní nový chodník. Buduje jej zlatohorská firma Zepra mining. Stavba více než třísetmetrového chodníku vyjde na bezmála 1,3 milionu korun. Osm set tisíc korun z této částky tvoří dotace.

Polská ulice patří k nejvytíženějším komunikacím ve městě. Až do konce roku zde musí řidiči kvůli stavbě počítat se sníženou rychlostí.

Domy se napojí na kanalizaci

Zlaté Hory – Lidé na Hlucholazském nábřeží a úzké ulici ve Zlatých Horách se budou moci připojit ke kanalizaci. Práce byly zahájeny v září letošního roku a skončí v červnu 2014.

Pracovníci Jesenické vodohospodářské společnosti do země položí 260 metrů gravitační a 180 metrů tlakové kanalizace. Na řad se napojí dvanáct domů. Služby města Zlatých Hor v trase kanalizace zároveň vymění vodovod.

Plánované náklady na stavbu kanalizace činí 2,4 milionu korun a jsou hrazeny z rezervy městského rozpočtu.