Hlásiče varují obyvatele České Vsi před povodní

Česká Ves – Sedmdesát nových hlásičů bezdrátového rozhlasu se 181 reproduktory přibude do konce roku 2013 v České Vsi. V případě povodní budou sloužit k varování obyvatel.

Součástí projektu protipovodňových opatření v obci je rovněž instalace srážkoměrné stanice na střechu základní školy a měřidla výšky hladiny řeky Bělé na jeden z mostů.

V první polovině příštího roku vzniknou digitální povodňové plány. Náklady na akci dosahují 2,7 milionu korun. Téměř celou částku uhradí dotace.

Horní Lipová se stala Pohádkovým nádražím

Lipová-lázně – Titul Pohádkové nádraží získala železniční stanice Horní Lipová na Jesenicku. Uspěla v anketě Nejkrásnější nádraží ČR 2013.

„Stanice titul získala za přívětivé prostředí, milý personál, obdivuhodné muzeum a zachovaný historický kolorit s prvorepublikovou atmosférou," sdělil za pořadatele soutěže Zbyněk Konvička.

Autoři soutěže jejím prostřednictvím chválí práci lidí, kteří o nádraží dobře pečují a dávají tak příklad ostatním. Smyslem soutěže je zlepšit stav nádraží a ocenit vzornou péči a květinovou výzdobu. V letošním ročníku se sešlo přes sedm tisíc hlasů.

Jeseník má novou zastupitelku

Jeseník – Jeseník má novou zastupitelku. Pavla Perutku (ODS), který se svého mandátu vzdal v reakci na rozhodnutí většiny jeho kolegů o osudu aquaparku, nahradila Monika Plháková. Slib zastupitele složila 12. prosince.

Tato výměna v jesenickém zastupitelském sboru není v tomto volebním období první. Již dříve nahradila Martina Slavíka (TOP 09) Zdeňka Blišťanová a Vladimíra Cupala (nez.) Roman Mrosek.

Na Jesenicku zdraží voda. Ale jen mírně

Jesenicko – Odběratelům v Jeseníku a okolních obcích příští rok mírně stoupne cena vody. Vodné za kubický metr bude činit 28 korun 89 haléřů, stočné za stejný objem 38 korun 85 haléřů. Stočné tak stoupne oproti letošku o dvě koruny sedmdesát haléřů, vodné o desetihaléře.

Ceny platí pro odběratele v Jeseníku, Lipové-lázních, Bělé pod Pradědem, České Vsi, Písečné a Hradci-Nové Vsi, kteří využívají služeb společnosti Vodovody a kanalizace Jesenicka.

„Nárůst cen je vázán na plánovaný nárůst objemu investic, oprav a obnovy vodohospodářské infrastruktury," sdělila ředitelka společnosti Vodovody a kanalizace Jesenicka Lenka Bělíčková.

Vodohospodáři se pustí do obnovy sítí

Jeseník – Do větší obnovy sítí v Jeseníku se v roce 2014 pustí společnost Vodovody a kanalizace Jesenicka. Vodovod chce obnovit na ulici Priessnitzova, hodlá rovněž zahájit první etapu oprav vodovodu v ulicích Alšova a Krameriova. Kanalizaci plánuje rekonstruovat v ulicích Tyršova a Na Úbočí, kanalizační stoky pak ve Smetanových sadech a ulici Dittersdorfova.

Porodné v Jeseníku zůstává

Jeseník – Novorozenci v Jeseníku dostanou od města i příští rok pětitisícový příspěvek. Rozhodli o tom jeseničtí zastupitelé. Městské porodné vyplácí radnice od října 2009. Do roku 2011 činilo deset tisíc korun, od roku 2012 klesl příspěvek na polovinu.

Na městské porodné má nárok dítě s trvalým pobytem v Jeseníku. Jeho matka musí mít navíc trvalý pobyt v Jeseníku rok před narozením potomka. Zákonní zástupci dítěte taktéž nesmí městu nic dlužit.