Město předložilo účet
Šumperk – Město Šumperk zveřejnilo na své úřední desce závěrečný účet za rok 2014. Dokument obsahuje přesně rozklíčované položky s financemi, se kterými město hospodařilo na straně příjmů i výdajů. Město nakládalo s prostředky ve výši kolem půl miliardy korun, na investiční akce vynaložilo téměř 109 milionů korun, letos to bude částka ještě vyšší. Závěrečný účet obsahuje i zprávu auditora, který konstatuje, že hospodaření města bylo loni v pořádku.

Začal úklid parkovišť
Šumperk – Na poklízení šumperských ulic, jehož harmonogram mírně narušil návrat zimy, navazuje úklid parkovacích ploch. Motoristy bude na datum úklidu upozorňovat značka. S majiteli aut, kteří auta nechají stát v určený den v zákazu, bude přestupky řešit městská policie.

Otevřou se brány památek
Šumperk - Brány památek dokořán je název akce, kterou již třetím rokem pořádá město Šumperk ve spolupráci se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Vlastivědným muzeem Šumperk a místní knihovnou. Lidé si tak mohou připomenout Mezinárodní den památek a sídel, který připadá na 18. dubna.

Letošní „Brány památek" pootevře již ve čtvrtek 16. dubna Monika Paulová z oddělení Státní památkové péče radnice. V prostorách Městské knihovny v ulici 17. listopadu bude od 17 hodin přednášet na téma „Historie, vývoj a regenerace městské památkové zóny Šumperk." Na ni pak naváže další přednáška studentky dějin výtvarného umění Báry Kaněv o architektu Ernstu Wiesnerovi a funkcionalistické budově šumperské pošty.

„Přednášky v knihovně jsou neodlučitelnou součástí akce a těší se velké oblibě," konstatoval Bohuslav Vondruška z šumperského městského úřadu. Dodal, že chybět nebude ani bohatý obrazový materiál a různé zajímavosti. Právě Na sobotu 18. dubna budou rovněž otevřená expozice Čarodějnické procesy, i kostel Zvěstování Panny Marie. Zájemci se mohou také vydat na prohlídkové okruhy s průvodci v historických kostýmech.

Město v divadle rozdá ceny
Šumperk – Slavnostní večer, na kterém šumperská radnice udělí Ceny města za rok 2014, se bude konat v sobotu 11. dubna v šumperském divadle. Ocenění obdrží osobnosti například v deseti kategoriích, jedná se například o kulturu, sport či mimořádný počin v humanitární oblasti. „V letošním roce se zastupitelstvo rozhodlo také udělit dvě zvláštní ceny zastupitelstva města Šumperka, které získala organizace Pomněnka a mladý běžec Vojtěch Král," uvedla mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková. Slavnostní večer doplněný kulturním programem začíná v 19 hodin.

Situace na trhu práce se lepší, nezaměstnaných ubývá
Šumpersko, Jesenicko – O šest stovek lidí méně než v předchozím měsíci hledalo v březnu v regionu práci. Vyplývá to ze statistik úřadu práce. V meziročním srovnání bylo v březnu nezaměstnaných na Šumpersku a Jesenicku o dva a půl tisíce méně. Na Šumperku činil meziroční pokles pětinu z celkového počtu nezaměstnaných. To ukazuje, že trh práce ožívá. Celkově evidoval úřad práce letos v březnu v obou okresech přes deset tisíc nezaměstnaných.

Mezi firmami je největší zájem o dělnické profese ve strojírenství. Vysoká je poptávka i po řidičích nákladních automobilů, prodavače kuchaře či číšníky. Uplatnění najdou i lidé se základním vzděláním v pomocných či nekvalifikovaných profesích.

Voleb ve Vikanticích se účastní jen jedna kandidátka
Vikantice - Obyvatelé Vikantic půjdou v sobotu 13. června znovu k volbám. Volit si budou nové zastupitele. V obci se totiž zastupitelstvo vzešlé z hlasování loni na podzim rozpadlo. O přízeň voličů bude ve Vikanticích usilovat pouze jediná kandidátka Starostů a nezávislých.

K opakovaným volbám šli v půli března obyvatelé Kopřivné. I v této vesnici se zastupitelstvo rozpadlo. Do obecního parlamentu tentokrát nepronikli představitelé opozičního uskupení. Stejně jako loni na podzim řeší volby v Kopřivné soud. Výsledek zatím není známý.

Staré Město musí vracet část dotace
Staré Město – Radnice ve Starém Městě musí vracet část dotace, kterou obdržela na rekonstrukci místní komunikace v Hynčicích pod Sušinou. Výše korekce činí deset procent způsobilých výdajů z projektu.

Dotační úřad své rozhodnutí odůvodnil pochybením, kterého se město dopustilo ve výběrovém řízení. Nedostatky našel Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Městu za ně vyměřil stotisícovou pokutu.

Vedení radnice se setká s obyvateli sídliště
Jeseník – Setkání s obyvateli sídliště 9. května chystá vedení města Jeseník. Schůzka se uskuteční v pondělí 13. dubna na základní škole v ulici Boženy Němcové. Začátek je naplánován na 16.30 hodin. Vedení města se již setkalo s obyvateli sídliště Pod Chlumem, které se samospráva chystá revitalizovat. Obnovit město zamýšlí též sídliště 9. května.

Na Jesenicku podpořili mladé techniky
Jeseník – Mladé zájemce o techniku podpořila ve středu 1. dubna Okresní hospodářská komora Jeseník. Předseda jejího představenstva Bořivoj Minář předal ředitelce Střediska volného času Duha Jeseník šek v hodnotě deset tisíc korun, který umožní vznik nového kroužku mladých techniků. Peníze budou sloužit k nákupu stavebnic Merkur Toys. Nový kroužek budou moci navštěvovat žáci všech základních škol na Jesenicku i mladší děti.

„Nápad na podporu technického kroužku je vyústěním snahy podnikatelů, aby děti jevily zájem o technické obory. Nezájem žáků devátých tříd o technické obory je dlouhodobý problém. Touto snahou bychom chtěli navázat na tradici, která tady vždy byla," řekl Bořivoj Minář. Činnost technického kroužku hodlá podpořit také město Jeseník a některé firmy z regionu.

Jeseničtí řezníci uspěli na přehlídce
Jeseník – Družstvo ze Střední školy gastronomie a farmářství v Jeseníku zvítězilo na přehlídce řeznických dovedností, která se konala na konci března ve Valašském Meziříčí.

Soutěže se účastnila dvoučlenná družstva učňů oboru řezník-uzenář z desíti škol v Česku a na Slovensku. Družstva měla za úkol vyrobit čtyři masné výrobky: jitrnice, tlačenku, zabíjačkový guláš a regionální výrobek. Druhá část soutěže se konala v místním masokombinátu, kde mladí řezníci soupeřili v bourání masa.

Obyvatelé Vápenné mohou hlásit závady v obci přes internet
Vápenná – Obyvatelé Vápenné už nemusejí marně láteřit nad nedostatky v obci. Závady nebo nepořádek mohou nahlásit obecnímu úřadu pomocí systému Dej info.

V aplikaci na obecním webu stačí vyplnit typ závady, pomocí mapy uvést její umístění a problém popsat. Pro lepší názornost lze připojit fotografii. Pokud oznamovatel uvede i svůj e-mail, bude informován o řešení problému.

Systém hlášení závad a problémů má přispět k jednodušší komunikaci s obecním úřadem a především ke zlepšení kvality života lidí ve Vápenné. Podobný systém již funguje v Malé Moravě na Hanušovicku.