Průmyslovka představila školní firmy

Šumperk – Přehlídka studentských firem se včera konala ve Vyšší odborné a střední průmyslové škole v Šumperku. Průmyslováci tak prezentovali výsledky mnohaměsíční práce. Jednotlivé týmy totiž musely vymyslet podnikatelský záměr, pak svou činnost představit v katalogu i na webových stránkách a úplně ve finále se ve stánku prezentovat před ostatními spolužáky.

Studenti tak díky praktické části výuky získávají povědomí o tom, jak byznys funguje v praxi. Na průmyslovce tento projekt funguje již devátým rokem. Letos se školní firmy zaměřily na pořádání kulturních a sportovních akcí, vědomostních soutěží či knižních burz.

„Cílem projektu je především seberealizace, kteří tak mohou získat cenné zkušenosti," uvedla pedagožka průmyslové školy Marie Johnová, která studenty učí podnikat už řadu let.

Zábřeh označil městské budovy znakem

Zábřeh – Na šedesát budov, které jsou v majetku města Zábřeh, nechala zdejší radnice označit štítky s městským znakem. Ten nově zdobí průčelí škol, památkových objektů, měšťanských i bytových domů, sportovišť, kulturních, sociálních a zdravotních zařízení, kaplí či požárních zbrojnic.

Občané i návštěvníci Zábřeha si tak mohou udělat lepší představu o nemovitostech v majetku města. „Jako lokální patriot jsem rovněž chtěl, aby krásný městský znak s motivem bran, cimbuří a pěti věží zakončených hvězdami měli lidé více na očích," sdělil starosta Zábřeha František John, který označení budov navrhl.

Město tak navázalo na tradici označování nemovitostí znaky svých majitelů, která vznikla už ve středověku. V Zábřehu například označil již v roce 1474 rodovým znakem s motivem kapra svůj zábřežský hrad Jiří Tunkl z Brníčka. Město Zábřeh použilo svůj erb na pískovcové secesní kašně z roku a1829.

Zábřežský bazén nabídne o prázdninách zvýhodněný vstup

Zábřeh – Zajímavou nabídku připravil na nadcházející velikonoční prázdniny plavecký areál v Zábřehu. Ve čtvrtek 17. dubna od patnácti do osmnácti hodin se zde uskuteční akce nazvaná Velikonoční vajíčko.

„Příchozí se mohou těšit na malování na bazéně, oblíbený aquazorbing nebo vodní hrátky. Zároveň všem návštěvníkům nabídneme během prázdnin zvýhodněné vstupné," pozval k účasti vedoucí plaveckého areálu Milan Štencl.

V době velikonočních prázdnin bude platit pro děti, studenty a rodiče s dětmi akční vstupné, a to dvě hodiny za cenu jedné nebo tři hodiny za cenu dvou.

Ve čtvrtek a v pátek bude navíc zábřežský bazén otevřený už od deseti hodin. Čtvrteční ranní plavání od šesti do osmi hodin se přitom koná beze změny.

Naopak na Velikonoční pondělí 21. dubna bude na bazéně zavřeno.

Čekají Mohelnici další personální změny?

Mohelnice – Na svém dalším zasedání se ve středu 16. dubna sejdou zastupitelé v Mohelnici. A je možné, že po necelém měsíci dojde k dalším změnám ve vedení města. Nejdůležitějším bodem jednání totiž budou personální otázky.

Starostka města Jana Zwyrtek Hamplová (Nez.) přišla na minulém mimořádném zasedání, které se konalo 31. března, s návrhem na obměnu rady města. Ta přitom v současném složení funguje teprve od poloviny minulého měsíce a stihla jen několik zasedání.

Starostka na posledním jednání zastupitelstva navrhla, aby v nové radě zasedli zástupci všech stran s výjimkou komunistů. Těm by zůstalo vedení finančního výboru.

Mohelničtí zastupitelé by měli také projednat prohlášení k připravovanému záměru spalovny odpadu, možnost převedení Městského kulturního centra ze společnosti s ručením omezeným na příspěvkovou organizaci nebo připravovanou rekonstrukci kostelní věže. Jednání začíná v šestnáct hodin v Domě kultury.

Velikonoce změní výplatní termíny důchodů

Šumpersko, Jesenicko – Nadcházející svátky přinesou změnu ve výplatních termínech důchodů, jelikož je Velikonoční pondělí státním svátkem. Česká správa sociálního zabezpečení proto vyplatí důchody o den nebo dva dříve.

„Klienti, kteří pobírají důchod s výplatním termínem v pátek 18. dubna, ho obdrží už o den dříve. Lidé s výplatním termínem v neděli 20. dubna obdrží důchod v pátek 18. dubna," sdělila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Podobné to bude i o státních svátcích v květnu. Lidé, kteří mají jako výplatní termín datum 8. května, dostanou důchod o den dřív.
Změna výplatních termínů se týká pouze důchodů starobních, invalidních a pozůstalostních.