Do regionu přijedou jezdci na elektrokolech

Velké Losiny, Jindřichov - Jezdci na elektrokolech zavítají v sobotu 10. května na Šumperko. Při své dousetkilometrové jízdě z Opavska do Orlických hor se zastaví ve Velkých Losinách a Jindřichově.

V areálu velkolosinské ruční papírny si bude moci veřejnost od půl dvanácté do půl druhé odpoledne vyzkoušet jízdu na cyklotrenažeru nebo na jednokolce. Tutéž možnost budou mít od 14.30 do 17 hodin obyvatelé Jindřichova a okolí. Na místním fotbalovém hřišti si navíc budou moci půjčit koloběžku nebo zhlédnout vystoupení taneční školy ze Šumperku.

V části Jeseníku nepůjde elektřina

Jeseník – Elektrický proud nepůjde ve čtvrtek 15. května od 8 do 17 hodin některým obyvatelům jesenických místních částí Bukovice a Dětřichov. Odstávka postihne ulice Strmá, Úvoz, Na Mýtince, Za Pilou, Nová, K Vodě, Příčná, Zátiší a větší části ulic Rejvízská a Slunná. Důvodem jsou práce na rozvodné soustavě.

Dobrovolníci vyčistí studánky

Vernířovice – Čištění studánek pořádá v sobotu 17. května Středisko ekologické výchovy Švagrov ve Vernířovicích. Zájemci se setkají na nádvoří Švagrova ve 14 hodin. S sebou si musí přinést hrábě, motyčku a svačinu.

V Lipové budou létat papoušci

Lipová-lázně – Volný let až třiceti exotických papoušků uvidí v sobotu 17. května lidé v Lipové-lázních. Od 13 hodin se ve zdejším Faunaparku koná akce Nespoutaná křídla. Sejde se na ní větší počet chovatelů, jejichž papoušci úspěšně prošli výcvikem a mohou tak volně létat. Návštěvníci si budou moci prohlédnout také dovednosti jednotlivých papoušků, chovatelé jim představí také jejich výcvik. Pro děti budou připravené zábavné akce.

Hospodářská komora má nové vedení

Jeseník – Nové vedení si 28. dubna zvolila Okresní hospodářská komora Jeseník. Pozici předsedy představenstva obhájil Bořivoj Minář, místopředsedy se stali podnikatelé Cyril Svozil a Vladimír Odehnal.

Okresní hospodářská komora Jeseník je jednou ze složek Hospodářské komory České republiky Ta je organizací vzniklou na základě zákona a sdružuje téměř čtrnáct tisíc členů. Jejím posláním je vytvářet příležitosti pro podnikání a prosazovat opatření vedoucí k jeho rozvoji.

V Jindřichově přispějí potřebným

Jindřichov – Použité ošacení, ale i bytový textil, nádobí, přikrývky, obuv či hračky mohou lidé z Hanušovicka věnovat do sbírky Diakonie Broumov. Nosit je mohou zabalené do pytlů a krabic do domu služeb v Jindřichově. Sbírka se koná 28. května od 10 do 17 hodin a 29. a 30. května od 8 do 15 hodin.

Vikýřovice zateplují obecní úřad

Vikýřovice – Do rekonstrukce obecního úřadu se na konci dubna pustili ve Vikýřovicích. Pracovníky čeká zateplení stropů mezi suterénem a prvním podlažím budovy, zateplení stropu nad druhým podlažím objektu, rekonstrukce venkovních a vnitřních omítek a obložení soklu budovy. Firma Webel a Vapeko system práce zahájila na konci dubna, skončit by s nimi měla do závěru letošního června.  Práce vyjdou na milion 364 tisíc korun.

Šumperská kavárna získala prestižní značku

Šumperk – Maso na grilu s jeřabinovou omáčkou patří mezi pokrmy, které mají od dubna v jídelníčku šumperské kavárny PředMěstí označení Czech Specials. Jedná se o gastronomickou známku zaručené české speciality. Kavárna se tak zařadila mezi necelé čtyři stovky podniků v České republice, které certifikát získaly. V regionu se stala teprve čtvrtým, který se může takto označovat.

„Dlouhodobě se zaměřujeme na místní suroviny, hledáme staré tradiční recepty a zařazujeme je do nabídky," uvedla zakladatelka kavárny PředMěstí Tereza Schreiberová.

Udělení certifikátu Czech Specials je podmíněno stanovenými pravidly a návštěvou komise z řad odborníků. Kontroly přicházejí opakovaně, prodloužení certifikátu tak není automatické. V Jeseníkách a Rychlebských horách má stejnou značku hotel Diana ve Velkých Losinách, restaurace Kolštejn v Branné a podnik Taverna v Javorníku.

Místní akční skupiny se připravují na rozdělování peněz

Šumpersko, Jesenicko – Několik stovek tisíc korun přispěje Olomoucký kraj místním akčním skupinám (MAS) na Šumpersku a Jesenicku. Peníze poslouží na tvorbu strategií pro nové programové období Evropské unie na léta 2014 až 2020. Strategie budou sloužit pro čerpání dotací v tomto šestiletém období.

Příspěvek v našem regionu získají MAS Horní Pomoraví, MAS Vincenze Priessnitze pro Jesenicko a MAS Šumperský venkov. Místní akční skupiny jsou společenství občanů, neziskových organizací, podnikatelů a veřejné správy. Rozdělují menší dotace za účelem rozvoje území, na kterém působí.