Jesenická radnice zveřejnila detailní rozpočet

Jeseník – Radnice v Jeseníku nechává veřejnost podrobně nahlédnout do městské kasy. Na svých internetových stránkách spustila takzvaný rozklikávací rozpočet.

Na webu rozpocet.mujes.cz lidé najdou plánované a skutečné příjmy a výdaje města v letošním roce. V dolní části stránky jsou zveřejněny výdaje na jednotlivé investice a velké opravy, které se ve městě letos konají.

Koho zajímají podrobné údaje, musí zabrousit do sekce Pohled přes položky. Zde najde příjmy a výdaje rozpočtu po jednotlivých položkách.

Zjistí tak například, že na daních z nemovitostí Jeseník letos vybral 8,6 milionů korun, na odvodech z výherních hracích přístrojů do městské kasy doputovalo 9,8 milionu korun. Na platy svých zaměstnanců Jeseník v letošním roce vydal 28 milionů korun a například na pohoštění 172 tisíc korun.

Radnice slibuje, že umožní podrobné sledování finančních toků města až do úrovně jednotlivých faktur. Plnou verzi aplikace spustí do konce letošního roku.

Města ušetří za elektřinu téměř tři miliony

Šumpersko, Jesenicko – Více než dva miliony sedm set tisíc korun ušetří na účtech za elektřinu v příštím roce Šumperk, Jeseník, Mohelnice a Česká Ves. Tato města a obec sdružily poptávku na elektřinu, kterou nakoupily na Českomoravské komoditní burze Kladno.

Největší podíl na letošní úspoře má vzhledem ke své velikosti Šumperk, který meziročně sníží náklady o jeden a půl milionu korun. Jeseník meziročně ušetří sedm set tisíc korun, Mohelnice čtyři sta tisíc korun. Sto tisíc korun zůstane navíc v pokladně České Vsi.

Města a obce na Šumpersku a Jesenicku mají s nákupem energií na burze několikaleté zkušenosti. Poprvé se za tímto účelem spojily v roce 2011.

Katovnu opraví firma z Jesenicka

Jeseník – Radní v Jeseníku schválili výběr firmy, která opraví historickou budovu Katovny v centru města. Odsouhlasili uzavření smlouvy o dílo se společností Stavitelství Knotek z Velkých Kunětic, která ve výběrovém řízení zvítězila s cenou 7,3 milionu korun bez DPH. Tendru se účastnilo pět zájemců.

V budově z 18. století po její rekonstrukci vznikne kontaktní místo pro polské turisty. Bude se zde nacházet expozice společných milníků česko-polské historie, v podstatě česko-polské muzeum.

Původně zvažované informační centrum zde kvůli pravidlům dotačního programu, z něhož město čerpá peníze na opravu památky, po určitou dobu vzniknout nemůže.

Dotace pokryje náklady na rekonstrukci z šedesáti procent. Do projektu město šlo spolu s polskými Glucholazy, které připravují na svém území vlastní aktivity.

Zlatohorským dětem slouží nové hriště

Zlaté Hory – Ve Zlatých Horách dokončili první etapu rekonstrukce parku u sídliště. Ve středu parku město instalovalo herní sestavu s několika žebříčky, mostky, prolézačkami a skluzavkami. Soustava je vyrobena z odolného materiálu, měla by tak vydržet déle než původní dřevěná varianta pořízená v roce 2005.

Úpravy parku budou pokračovat v jarních měsících. Město do něj instaluje další herní atrakce pro děti a také lavičky a chodníky.

Slavný Priessnitzův životopis vyšel v češtině

Jeseník – Životopis slavného jesenického rodáka Vincenze Priessnitze od E. M. Selingera mají lidé konečně možnost přečíst si i v češtině. Dílo přeložil Alois Kubík, emeritní primář jesenických lázní a velký propagátor Priessnitzových metod.

„Čtenářům se do rukou dostává kniha, z níž autoři píšící o Priessnitzovi dodnes hojně citují a o níž se opírají jako o kánon," popsal význam knihy Květoslav Growka ze Státního okresního archivu v Jeseníku.

E. M. Seliger se narodil ve Šternberku. Byl právníkem a poslancem říšského sněmu, ale také autorem divadelních her. Za Priessnitzem se vydal kvůli svému podlomenému zdraví. Nakonec se stal jeho blízkým přítelem, životopiscem a velkým zastáncem vodoléčby. Selinger napsal životopis vodního doktora necelý rok po jeho smrti. Český překlad knihy je možné zakoupit v jesenických lázních.

Na bezpečnost v Hanušovicích dohlédnou kamery

Hanušovice – Obyvatelé Hanušovic budou ve větším bezpečí. Zdejší radnice se rozhodla pořídit městský kamerový systém.

„Očima" systému budou čtyři kamery, které budou monitorovat prostory u městského úřadu, vlakového nádraží, zdravotního střediska a kulturního domu včetně parkoviště u blízkého supermarketu.

Součástí zakázky je vybudování monitorovacího pracoviště, vytvoření a zprovoznění záznamového systému, dodání záznamového zařízení, vybudování přenosových tras a zprovoznění celého kamerového systému.

Do výběrového řízení se přihlásily čtyři firmy, z nichž však jedna byla vyřazena. Nejvýhodnější nabídku ve výši 602 tisíc korun podala ostravská firma Bescom Security, kterou hanušovická radnice vyzvala k uzavření smlouvy. Na zřízení kamerového systému město získalo 160 tisícovou dotaci.

Hanušovice vymění veřejné osvětlení

Hanušovice – Radnice v Hanušovicích se pustí do velké obměny veřejného osvětlení. Zastaralá svítidla, kterých je ve městě přes 350, odborná firma vymění za stejný počet svítidel s LED technologií. Město díky tomu za provoz veřejného osvětlení ušetří nemalé prostředky. Součástí zakázky je také zpracování související dokumentace.

Výběrové řízení na renovaci veřejného osvětlení vyhrála pražská firma Eltodo – citelum. Do tendru šla s nabídkou dvou milionů 162 tisíc korun. Radnice již společnost vyzvala k podepsání smlouvy. Na akci město získalo dotaci 758 tisíc korun.

V Hanušovicích v roce 2012 fungovalo 22 typů svítidel. Tak vysoký počet modelů znesnadňoval údržbu veřejného osvětlení. To je navíc ve městě notně zastaralé. Dvě třetiny lamp jsou starší třiceti let.