Otázky

1. Proč by voliči měli dát hlas právě vám?
2. Jaký je podle vás největší problém regionu, který chcete v Senátu zastupovat?
3. Měl byste jako senátor šanci přispět k jeho řešení? Jak?

Mgr. Bc. Zdeněk Brož, koaliace KDU-ČSL a Nezávislá volba, starosta, 55 let, Šumperk

Zdeněk Brož.1. Ta americká sebechvála mi moc nejde, ale pokusím se důvody vyjmenovat: Snad více než padesát let života v tomto regionu, 31 let práce v kantořině, 22 let práce v šumperském zastupitelstvu a 10 let praxe starosty. Také nějaké zkušenosti z nadnárodních institucí včetně jazykových by mohly být užitečné.

2. Odlehlost, málo informací o regionu v centrech, rušení státních zaměstnaneckých míst, horší dopravní dostupnost, a proto malá nabídka pracovních míst v soukromém sektoru. Kvůli tomu především lidé opouští region.

3. Považuji za přímou náplň práce senátora osobním nasazením, spoluprací, jednáním, urgováním na institucích, povzbuzováním zdejších obyvatel a všemi dalšími prostředky přispívat k rozvoji a propagaci regionu. Samozřejmě pak prací ve výborech a samotném Senátu, návrhy a hlasováním o nich. Myslím také, že by senátoři, poslanci i vláda měli častěji vyjíždět do regionů, mám v plánu takové akce organizovat.

Ing. Miloslav Vlček, ČSSD, OSVČ, 51 let, Zlaté Hory

Miloslav Vlček.1. Několik volebních období jsem byl v Poslanecké sněmovně za Olomoucký kraj a mnoho let jsem vedl ČSSD na Olomoucku. Region Šumperska a Jesenicka je jeho nedílnou a významnou součástí a jeho problémy pro mne nejsou nijak nové. Rád bych také využil letitých politických zkušeností, včetně nezbytných kontaktů k tomu, abych pomohl zvrátit vývoj, který v této zemi nastolily pravicové vlády posledních let. Naše země je v úpadku. Každému je jasné, že současná vláda Petra Nečase a Miroslava Kalouska a její politika změnu k lepšímu nepřinese. Nedokáže to, protože je bezhlavá, prázdná a k obyčejným lidem nepřátelská.

2. Bezesporu to je nezaměstnanost a s ní spojená nízká úroveň mezd pro ty, kteří práci mají. V obou ukazatelích je právě region Šumperska, a zvláště Jesenicka na chvostu celorepublikového žebříčku.

3. Mám představu, jak tento problém řešit komplexně, a to nejenom v našem regionu. Dostanu-li se z vůle voličů do senátu, pak hodlám zcela konkrétní legislativní iniciativou pomoci tím, že s příslušnými ekonomy vypracuji a budu prosazovat zákon o daňovém zvýhodnění oblastí s vysokou nezaměstnaností, tedy i našeho regionu. Chtěl bych, aby se daňové úlevy vztahovaly nejen na nové investory, ale i na stávající zaměstnavatele, jejich zaměstnance i živnostníky."

František Mencner, KSČM, sociální poradce, 63 let,  Jeseník

František Mencner.1. Jako jeden z mála chci změnit sociální politiku tohoto státu.

2. Již zmíněná sociální problematika okresu Šumperk a Jeseník.

3. Navrženými změnami v legislativě vztahující se k sociální problematice.





Ing. Jana Němečková, TOP 09 a Starostové, místostarostka, 50 let, Libina

Jana Němečková.1. Nabízím dvaadvacetileté zkušenosti z komunální politiky, z toho 12 let ve funkci starostky obce, která čítá 3 500 obyvatel. Jsem přesvědčená, že kdyby v parlamentu byla většina politiků, kteří začínali na komunální úrovni, nebylo by tolik korupce ani dluhů a slovo „politik" by jistě nebylo téměř hanlivým výrazem, jako je tomu dnes. Mám zájem pomáhat v boji proti zlu v jakékoliv podobě. Ať už je nazýváme korupcí, lhostejností, či arogancí. Chci také pomoci slabým a nemocným či postiženým lidem, protože si zaslouží žít stejně kvalitně jako jejich šťastnější spoluobčané.

2. Největšími problémy na Šumpersku a Jesenicku jsou bezesporu dopravní spojení do okrajových částí regionu a vysoká nezaměstnanost.

3. Zasadila bych se o lepší dopravní spojení mezi šumperským a jesenickým regionem. Jsem pro stavbu tunelu pod Červenohorským sedlem, aby se hlavně Jesenicko stalo atraktivnější pro život i podnikání, čímž by se zde snížila nezaměstnanost a mladí lidé by z regionu přestali odcházet. V otázce nezaměstnanosti budu usilovat o lepší nastavení koncepce škol a učilišť, aby dokázaly vyučit v jednotlivých oborech dostatek lidí, kteří zaměstnají sami sebe a vytvoří další pracovní místa pro druhé.

Mgr. Petr Procházka, ODS, ředitel střední školy, 49 let, Jeseník

Petr Procházka.1. Znám každý kout našeho regionu i mentalitu místních lidí. Vím, co potřebujeme a díky patnáctileté zkušenosti z komunální politiky znám cesty, jak tyto potřeby naplnit. Již několikrát jsem prokázal, že umím prosadit zájmy místních i za hranicemi regionu.

2. Největším problémem je nedostatek práce. Neexistuje přístup, který by vyrovnával rozdíly mezi periferními oblastmi a „vnitrozemím". Neexistuje systém, jak udržet život a rozvoj v odlehlých oblastech. Jesenicko a Šumpersko trpí nedostatkem peněz. Lidé si málo vydělají, málo utrácejí, je zde málo firem, živnostníků, tedy těch, kteří jsou schopni zaměstnávat lidi. Je to začarovaný kruh. Možnou cestou je (daňové) zvýhodnění v regionu, je potřeba zvýhodnit ty, kteří v něm chtějí trvale podnikat. Jsem odpůrcem zvyšování daní.

3. Samozřejmě. Senátor má zákonodárnou iniciativu. Mimo tuto činnost může také lépe vyjednávat s podniky, vládou, ale i dalšími organizacemi. Jako senátor bych rád „obíhal" nejrůznější subjekty a instituce a reálně podporoval svůj region. Budu prosazovat koncepční přístup a případné „zvýhodnění" strukturálně postižených oblastí. Jsem proti rušení úřadů v regionech, naopak podporuji plošné rozmisťování státních institucí.

Jan Kubíček, nezávislý kandidát, OSVČ, 51 let, Janoušov

Jan Kubíček.1. Kandiduji jako nestraník, nejsem vázán žádnou politickou stranou, žádným poltickým usnesením. Nerozlišuji pravou, levou či střední cestu, tak jak to vídáme u dnešních politiků, pouze dobrou a špatnou cestu. A za veškerá svoje rozhodnutí nesu osobní zodpovědnost, neboť rozhoduji pouze svou hlavou. Tak bych také chtěl zastupovat občany našeho volebního obvodu.

2. Těch problémů je hodně, pokud mám ale jmenovat ten největší, tak je to podle mého mínění vysoká nezaměstnanost.

3. Nechci odpovědět zjednodušeně - problém nezaměstnanosti v našem volebním obvodu je dán mnoha faktory -  špatnou dopravní dostupností a dopravní infrastrukturou, malou podporou začínajícím firmám, špatnou grantovou politikou atd., skončili bychom u neefektivního hospodaření státu. Jedno navazuje na druhé. Kde není zdravý stát, nejsou zdravé firmy, není práce pro lidi. Jako výhodu vidím geografickou polohu našeho volebního obvodu - krásnou oblast pohoří Jeseníků a s tím také nabízející se intenzivnější rozvoj turistického ruchu. Chtěl bych se zasadit o zjednodušení zákonů o podnikání, tak aby lidé nečekali na pracovní místo, ale aby se snažili sami podnikat.

MUDr. Vilém Bruk, MBA, Národní socialisté - levice 21. století, lékař, 53 let, Olomouc

Vilém Bruk.1. Je mi 53 let, pracuji jako srdeční a cévní chirurg ve Fakultní nemocnici v Olomouci, jsem vysokoškolský pedagog. Do aktivní politiky mě přivedly ekonomické a personální potíže našeho zdravotnictví. Tak zodpovědně, jak se chovám ke svým pacientům, bych se chtěl chovat i k vašim problémům.

2. Během naší kampaně jsme projezdili celé Šumpersko a Jesenicko a hovořili s mnoha lidmi. Po našem představení byli lidé velmi vstřícní, mnohde viděli politiky poprvé od roku 1989. Jako největší problém vidí vysokou nezaměstnanost, nedostatečnou dostupnost a kvalitu lékařské péče a dopravní obslužnost.

3. Jako senátor bych chtěl iniciovat snížení daní malých a středních firem v těchto oblastech, při přidělování státních zakázek povinnost zaměstnat určité procento lidí obtížněji zaměstnatelných (například starších 50 let) a dobudování sítě zdravotnických zařízení (odborných ambulancí s noční pohotovostí). Z dlouhodobých strategických oblastí urychleně dobudovat dálniční napojení Šumperka na Hradec Králové a opět začít vážně uvažovat o stavbě  tunelu pod Červenohorským sedlem.

Jiří Novák, SUVERENITA - Blok Jany Bobošíkové, podnikatel, 57 let, Praha

Odpovědi na anketní otázky nedodal.