Za vším stojí peníze a nedostatečná vytíženost spojů cestujícími. „Dálkové linky nejsou dotované a už delší dobu jsou silně ztrátové. V každé rodině je dnes auto a dálková doprava tak postupně umírá kvůli nezájmu,“ přiblížil situaci vedoucí obchodní oblasti společnosti Connex Jeseník Václav Štětka.

Podle statistik se v současné době vyplatí vypravit dálkový spoj jen v pondělí a v pátek. Ten totiž využívají studenti a dospělí cestující za prací. V ostatní dny je v autobusech prázdno.

Převrat cestující pocítí od 15. června, kdy vstupují v platnost změny v jízdním řádu. Connex se rozhodl zrušit spoj Jeseník – Valašské Meziříčí bez náhrady.
Změna se dotkne i dálkové linky Jeseník – Zlín, která projíždí přes Olomouc. V úterý, středu, čtvrtek a v sobotu končí linka právě v Olomouci. Do Zlína bude autobus zajíždět jen v pondělí, pátek a v neděli.

Kosmetickou úpravu čeká i spoj do Ostravy. V tomto případě ale jde jen o uspíšení či posunutí odjezdu o pár minut. Přesné časy zjistí cestující na informacích, z jízdního řádu či na internetu.

Strach nemusí mít ti, kteří cestují do Prahy. „Spoj Jeseník – Praha ještě necháváme. Jeho zrušením bychom Jesenicku ublížili. I když jej podobně jako ostatní dálkové linky využívají lidé, kteří do hlavního města dojíždějí za prací. Uprostřed týdne bývá autobus poloprázdný,“ podotkl Štětka.
Na změny se mají podle Václava Štětky připravit i cestující využívající –regionální tratě.

Connex ruší posilové spoje v úseku Jeseník – Žulová a Javorník – Žulová, které nejsou vytížené. Přidává však nový, který z Jeseníku do Žulové má vyjíždět v 6.30 hodin a z Javorníku do Žulové odjíždět v 18.45 hodin.