VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cukrářství z Libiny je vyhlášené. Díky trubičkám

Jsou nadýchané, křehké a se sněhovou náplní uprostřed. Lahodné trubičky stály u zrodu cukrářské firmy v Libině na Šumpersku. Zákusek před několika dny získal značku Regionální potravina Olomouckého kraje.

13.10.2017
SDÍLEJ:

Výrobna tradičních trubiček v Cukrářství u Sněhové trubičky v LibiněFoto: Deník / Kopáč Jiří

„Byli jsme velká rodina, sedm dětí. Maminka hrozně ráda pekla, na Vánoce nebo Velikonoce dělala spoustu druhů zákusků. Cukroví měla dobré a rozkřiklo se to. Ještě když chodila do práce, začala péct sousedům na svatby nebo pohřební hostiny. A trubičky šly nejvíce na odbyt,“ popisuje začátky podnikání Marie Chlupové její dcera Marie Ivanovičová, která nyní Cukrářství u Sněhové trubičky spoluvlastní a vede.

Když dostala výpověď v eternitce, byla volba Marie Chlupové logická. Ve svých devětačtyřiceti letech začala podnikat a péct trubičky. V nedalekém Šumperku si pořídila stánek na jedné z hlavních ulic. Minout jej nemohl nikdo, kdo z centra města mířil na vlak. Zákusky z Libiny se postupně stávaly pojmem.

„V soboty tam chodila prodávat. Naplňovalo ji to. Jak se ale výroba začala rozšiřovat, neměla už na to čas,“ říká Marie Ivanovičová.

Výroba trubiček je v cukrářském řemesle mistrovská práce. Jen příprava těsta zabere s nutnými technologickými pauzami celou směnu, pečení a plnění dutinek se odehrává až následující den.

„Musíte mít přesnou recepturu, těsto musí být pořádně propracované. Chvíli také trvá, než se naučíte trubičky namotávat,“ poznamenala vedoucí cukrářství.

V současnosti má Cukrářství u Sněhové trubičky ve stálém sortimentu okolo 45 druhů zákusků a třicet zaměstnanců. Ročně v domě na libinském náměstí napečou okolo milionu osmi set tisíc kusů zákusků.

„Trubičky se dříve prodávaly více, než teď. Je to logické, když děláme tolik druhů cukroví. Pořád jsou ale vyhlášené,“ uzavírá Marie Ivanovičová.

Regionální potraviny Olomouckého kraje 2017
Hovězí maso ve vlastní šťávě – Zemědělské družstvo Kokory
Niva extra – Mlékárna Otinoves
Zakysaná smetana – Zemědělské družstvo Senice na Hané
Potštátský chléb – Pekařství Fojtík
Trubička – Cukrářství u Sněhové trubičky
Jesenický mošt jablko černý rybíz – Richard Jašš
Rajčata Snack odrůda Angelle – Zemědělské družstvo Haňovice
Loštický šáteček – Blanka Poštulková

Autor: Petr Krňávek

13.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tomáš Klus.

Džemfest láká na Tomáše Kluse, tančírnu rozezní Fernando Saunders

Ilustrační foto
10

Babí léto přineslo teplotní rekordy. V Javorníku naměřili 25 stupňů

Lídr ODS Michal Zácha ON-LINE. Ptejte se

Bývalý náměstek primátora Přerova, současný předseda kontrolního výboru přerovského zastupitelstva, otec tří dětí, sportovec, trenér fotbalových nadějí v Kozlovicích a nyní i jednička kandidátky občanských demokratů pro říjnové parlamentní volby v Olomouckém kraji.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Motorkář se u Skřítku srazil s volvem, pro spolujezdkyni letěl vrtulník

FOTO z MÍSTA / Pětadvacetiletý motorkář havaroval v neděli 15. října po poledni v úseku mezi mezi Skřítkem a obcí Klepáčov.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení