Na výpadovce ze Šumperku na Jeseník jezdí cyklistů velké množství. I za mrazivého dopoledne ve středu 10. prosince jich ve Vikýřovicích redaktor Deníku za čtyřicet minut napočítal osm.

„Občas jedu na kole do Rapotína, vždycky ale zadní cestou. Na hlavní silnici se bojím, je tam spousta aut. I tak ale po ní musím kus ujet, než odbočím u Muzea silnic. Je to hodně nepříjemné," řekla Anna Nováková ze Šumperku.

Za několik měsíců se cyklisté dočkají většího bezpečí. Na krajích vozovky přibydou cyklopruhy. Umožnila to rekonstrukce povrchu silnice, po níž silničáři cestu nově „nalajnovali".

„Za vodicími čarami je až do Šumperku na obou okrajích silnice rezerva pro vyznačení pruhů pro cyklisty. Budou se řešit v první polovině příštího roku," řekl starosta Vikýřovic Václav Mazánek.

Ve Vikýřovicích budou cyklopruhy začínat a končit u autobusové zastávky pod Holubím vrchem. Povedou po ulici Rapotínské do Šumperku až první světelnou křižovatku ulic Jesenická a Lidická.

„Dále do města už není dostatečná šířka průtahu, aby mohly být vyznačeny," sdělil vedoucí odboru dopravy šumperské radnice Radek Novotný.

Na hranici Vikýřovic a Rapotína na cyklopruhy navazuje již vybudované smíšená stezka, která vede ke kulturnímu domu. Obec počítá s jejím protažením až ke sklárnám. V budoucnu tak budou mít cyklisté k dispozici stezky či vyhrazené pruhy na uceleném sedmikilometrovém úseku silnice první třídy.

Šumperk má nejrozvinutější systém cest pro cyklisty v celém regionu. V současnosti slouží kolařům, kteří jedou do Bludova, Dolních Studének a Nového Malína.

Posledním ze směrů, kde bude stezka či pruh pro cyklisty chybět i nadále, je výpadovka na Hanušovice. Petici za zřízení cyklostezky mezi Šumperkem a Bratrušovem podepsalo pět stovek lidí.

Petenti argumentují nebezpečím, které chodcům a kolařům hrozí. Dnes se musejí pohybovat na okraji silnice, po níž jezdí auta často velmi rychle. Pokud se stavbu stezky podaří zahájit, bude to nejdříve za několik let.