O opaku ale mluví například zdravotníci v Opavě nebo Brně.

„Máme stabilní dárcovskou základnu,“ sdělil Tomáš Želazko, mluvčí společnosti Agel, pod kterou spadá transfuzní stanice i Šumperská nemocnice.

Podle ředitelky transfuzní stanice Marie Urbánkové v databázi figuruje téměř čtyři tisíce dárců, což je pro šumperský region odpovídající počet.

„Jsou velmi ochotní, většina z nich na výzvu ihned zareaguje. Také naše náborové akce se setkávají s úspěchem. Ohlas mají především u mladých lidí,“ řekla Marie Urbánková.

Dárci krve se nemusejí obávat, že by jim zdravotnická reforma přinesla nepříjemné změny.

„Nadále platí, že dárci u nás na oddělení dostávají po odběru občerstvení. Snažíme se, aby prostředí pro ně bylo co nejpříjemnější,“ dodala Urbánková.

Lidé, kteří přijdou darovat krev, mají také nárok na den placeného volna, počítat mohou i s daňovými úlevami. Výhody jim poskytují také zdravotní pojišťovny.

Dárcem krve a krevních složek může být každý zdravý člověk, který neprodělal infekční žloutenku nebo jiné závažné onemocnění.

Vhodný věk lidí, schopných a ochotných svou krev darovat, se pohybuje od 18 do 60 let, ale v darování krve je možné při opakovaných odběrech pokračovat až do 65 let.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika