Akce se uskuteční ve třetím poschodí pavilonu E, kde budou k dispozici odborníci z Centra pro závislé na tabáku.

„Světový den bez tabáku připadá oficiálně na pátek 31. května. V tento den však mnoho lidí odjíždí na víkend mimo město, proto jsme veřejnosti vyšli vstříc a akci uspořádáme již

30. května. Toto datum může být pro kuřáky ideálním počátečním dnem, kdy mohou říci své závislosti definitivně NE," říká primář plicního oddělení a zároveň vedoucí lékař Centra pro závislé na tabáku MUDr. Pavel Mátl.

V rámci akce účastníci zdarma podstoupí škálu základních vyšetření. Odborníci díky nim zájemcům stanoví míru závislosti na tabáku a poskytnou základní údaje o zdravotním stavu. „Mimo jiné zhodnotíme funkci plic. Společně navrhneme plán pro odvykání kouření a ponecháme zcela na každém, zda se rozhodne učinit krok k zahájení léčby," vysvětluje primář s tím, že v případě zájmu si účastníci akce domluví další termín návštěvy.

Oborníci zájemcům také vysvětlí princip závislosti. To jim pomůže uvědomit si mnohé souvislosti. „V našem centru se pacienty snažíme inspirovat k přípravě náhradních řešení, jak prožít typické kuřácké situace bez cigarety. Poradíme také, jak změnit denní návyky a životní styl. Projdeme si společně situace, při nichž se jen těžko odolává cigaretě, a společně budeme hledat řešení," přibližuje primář Mátl.

Odborníci z centra pomáhají pacientům zvládat nejen fyzické abstinenční potíže, ale i ty psychické jako jsou nespavost, deprese či zvýšená chuť k jídlu. Centrum pro závislé na tabáku Šumperské nemocnice je otevřeno každou středu od 13:30 do 14:30 hodin. Klienti se mohou objednávat individuálně na čísle 583 336 107, a to každé pondělí až pátek od 7:00 do 14:00 hodin. Na vlastní akci konanou dne 30. května však mohou zájemci přijít bez předchozího ohlášení.