Na Šumpersko přijely z Malína, Kyjeva, Dubna a Žitomiru, aby si zde zlepšily svůj zdravotní stav a zároveň se zdokonalily v češtině a poznaly reálie naší vlasti.

Černobylská haváriese stala 26. dubna 1986 v jaderné elektrárně v ukrajinském Černobylu (tehdy část Sovětského svazu). Jde o nejhorší jadernou havárii v historii jaderné energetiky a jednu ze dvou havárií stupně 7, tj. nejvyššího stupně podle mezinárodní stupnice jaderných událostí INES (to druhou je havárie elektrárny Fukušima I v Japonsku v březnu 2011).

Během riskantního pokusu v Černobylu došlo k přehřátí a následné explozi jednoho z reaktorů. Jádro reaktoru, bezpečností systémy a většina konstrukcí nesoucích jádro reaktoru byly zničeny nebo těžce poškozeny. Okolí reaktoru bylo kontaminováno aktivními úlomky jádra a kusy palivových tyčí. Naměřené dávky gamma záření byly odstrašující - v reaktoru překročily hodnotu 5000 R za hodinu, v okolí bloku číslo 4 dosáhlo hodnot 2000 R za hodinu.

Do vzduchu se uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval západní částí Sovětského svazu, Východní Evropou a Skandinávií, do celé severní polokoule.
Zdroj: wikipedie

Dopoledne na ozdravném táboře tráví děti vzděláváním. „Pracují ve skupinkách a učí se český jazyk a vlastivědu. Kromě toho rehabilitují a hrají na flétnu, což jim pomáhá zlepšovat zdravotní stav," říká vedoucí tábora Jaromíra Johnová.

Během návštěvy Deníku zrovna skupinka dětí probírala kapitoly z českých dějin a zeměpisu. Jejich znalosti byly obdivuhodné. „Při příjezdu píší znalostní testy z českého jazyka a vlastivědy. Podle toho se ukáže, kolik toho o naší zemi vědí a jak s nimi máme dále pracovat. Na závěr zase napíší testy a vidíme, kolik se toho naučily," vysvětluje Jaromíra Johnová.

Odpoledne už mají čistě táborový ráz. Letos děti hrají celotáborovou hru, při níž poznávají českou historii. „Každý oddíl představuje jeden šlechtický rod a soupeří o hrady a zámky. Vyrábějí také různé výrobky podle řemesel z podzámčí. Výsledky své práce pak prezentují v češtině, čímž se zdokonalují v našem jazyce," dodává táborová vedoucí.

Nechybějí ani výlety. Táborníci už zavítali do Karlovy Studánky, kde se vyřádili v bazénu a pobyli i v solné jeskyni a navštívili Moravský kras a zámek v Úsově. Čeká na ně také ještě návštěva Olomouce s prohlídkou historického jádra města a koupáním v aquaparku.

Nedílnou součástí programu jsou rehabilitace, které pomáhají zlepšit zdravotní stav dětí. Jak při úvodním vyšetření zjistila lékařka, řada z nich trpí skoliózou páteře.

„Důsledkem černobylské havárie je oslabená imunita u dětí a problémy s dýcháním. S těmi jim pomáhá hra na flétny. V minulých letech jsme tu měli i děti s poruchami krvetvorby, častá jsou i onemocnění štítné žlázy," popisuje Jaromíra Johnová, jak se výbuch elektrárny ještě po sedmadvaceti letech podepisuje na zdraví dětí na Ukrajině.

Pod dohledem zkušené rehabilitační sestry děti také třeba cvičí na balonech. To jim pomáhá napravovat vadné držení těla. „Podle lékařů, kteří jsou odbornými garanty pobytu, je ideální, když děti na tábor jezdí tři roky po sobě. Pak se to opravdu projeví na zlepšení jejich zdravotního stavu," říká vedoucí tábora.

„Nejvíc mě baví studium češtiny a dějepisu a taky flétna. Moc mě ale nebaví rehabilitace, protože nejsem moc sportovně založená. Hodně zajímavé jsou také exkurze, už se těším na zámek v Úsově," podělila se o své dojmy velmi slušnou češtinou Sofie Pekarek, která je na ozdravném pobytu podruhé.

Část dětí mluví slušně česky, ale s tím, jak postupně vymírá generace původních českých krajanů na Ukrajině se snižují i znalosti českého jazyka mezi jejich potomky. Na táboře si ale všichni dobře osvojí alespoň základy.

Pro některé děti je pobyt tak inspirující, že chtějí jít studovat do České republiky. „Dvě děvčata, která byla na ozdravném pobytu loni, se přihlásila na přijímací zkoušky na gymnázium v Šumperku a byla přijata, takže zde budou od září studovat. Na možnosti studia v České republice se ptají už i další děti," říká Jaromíra Johnová, která na šumperském gymnáziu učí. Veškerý personál tábora totiž tvoří zkušení pedagogové.

Děti z Ukrajiny přijely letos na Šumpersko už potřiadvacáté. V minulých letech pobývaly i na koupališti Vlčí důl v Bludově nebo ve Václavově. Ozdravný pobyt pořádá občanské sdružení Česko – ruská společnost s finanční podporou ministerstva zdravotnictví. Děti tráví v čisté přírodě v podhůří Jeseníku vždy tři týdny. Letos přijely 3. července, zpět domů se budou vracet příští úterý.