I takto se dostávají do školy děti v České Vsi. Vytipovaly proto nebezpečná místa, která na cestě do vyučování musí překonat. Na tomto základě vznikla studie s návrhy na zlepšení bezpečnosti v okolí školního areálu. Žáci ji ve středu 17. června předali vedení obce. To chce jednotlivá nebezpečí postupně odstraňovat.

„Nejvíce nás trápí ranní doprava aut, která ohrožuje bezpečný průchod dětí přes most do školy. Auta také ohrožují přístup žáků k oběma vchodům," řekl školní koordinátor projektu Josef Zbýňovec.

Žáci vytipovali sedm nebezpečných míst. Některé z problémů se už podařilo vyřešit. Branku z úzké Makarenkovy ulice mohla škola uzavřít díky tomu, že obec vybudovala k druhému vchodu do areálu nový chodník.

Projektant navrhl pokračování chodníku k řece Bělé, kterou by měla překlenout nová lávka vedle stávajícího úzkého mostu v Makarenkově ulici. „Děti tak dostaneme zcela mimo tuto místní komunikaci," ukázal v plánech projektant Milan Marcinov.

Za mostem navrhl doplnění chodníku v křižovatce směrem na Písečnou a zejména nový chodník včetně místa pro přecházení mezi řekou a hlavní silnicí na Jeseník. Úpravu navrhl i u dalšího přístupového místa ke škole nedaleko benzinové stanice. Uskutečnění všech navržených úprav by stálo zhruba čtyři a půl milionu korun.

Jednu problémovou lokalitu se již obci podařilo odstranit, další dvě v současnosti řeší. „Projektujeme chodník podél řeky. Jsme přesvědčeni, že je to velmi nebezpečné místo. Chodí se tam po krajnici, navíc je to na břehu řeky, takže nebezpečí tam hrozí z obou stran," řekl starosta České Vsi Petr Mudra.

Dopravní studie vznikla v rámci grantového programu Na zelenou Nadace Partnerství. Jeho cílem je zlepšit dopravní situaci v okolí škol, ale zejména motivovat děti k zájmu o veřejné záležitosti.