Jedním z účastníků setkání byl i třiaosmdesátiletý Jindřich Mitter, který jako mladý kantor do Masarykovy školy nastoupil v roce 1955. Na tehdejší školu vzpomíná jen v dobrém.

„Byl zde úžasný školník pan Havlík, který byl nesmírně oblíbený, jezdil s námi i na výlety. V zimě vždy poléval školní dvorek vodou, takže se zde bruslilo, děcka se tehdy hodně vyřádila," vzpomíná Jindřich Mitter. Podle něj se škola těšila výborné pověsti.

Masarykova škola byla první českou školou v Šumperku. Město ji zrušilo v roce 1998, protože se radikálně snížil počet žáků. Do objektu se ještě týž rok nastěhovala Střední odborná škola památkové péče. Její obory přešly v roce 2005 pod školu železniční a stavební a o další čtyři roky později se výuka přestěhovala na Zámeček. Od té doby je objekt bývalé základní školy nevyužitý. Před několika lety se zrodil projekt přestavby na knihovnu, která se dlouhodobě potýká se stísněnými prostory.

Školní budovu si se zájmem přišla prohlédnout také Lea Jedelská, která v 70. letech vyučovala na druhém stupni matematiku a fyziku. „Tehdy byla škola plná dětí, z každého ročníku tři třídy. Vzpomínám na tu dobu moc ráda. Ale po roce 1968 řada kantorů musela změnit působiště a já šla také učit jinam," zmínila Lea Jedelská.

Bývalý ředitel školy Miroslav Kašpar zase vzpomínal, jaké byly v 80. letech potíže s opravami. Padesát let po svém otevření byla ve škole nutná řada oprav. „Museli jsme zvládnout opravu střechy i rozvodů vody, bylo to ale velmi složité. Vůbec tenkrát nebyly kapacity ani materiál, všechno se shánělo těžce, často jsem musel prosit. Vzpomínám také, jaké byly potíže, když jsme měli havárii komína, nikdo to nechtěl spravit," podělil se o zkušenosti Miroslav Kašpar. I když usiloval o vybudování šaten, za dobu jeho ředitelování se to nepodařilo. Nějakou dobu se dokonce počítalo s přístavbou dvou křídel. Tehdy nikoho nenapadlo, že škola se jednou zavře, protože bude chybět to nejdůležitější - žáci.

Přestavba interiéru začne již tento měsíc, pro knihovnu bude vyčleněno celé přízemí budovy, kde bude dětské čtenářské oddělení. Dospělí návštěvníci najdou své služby prostor v patře. Třetí podlaží budovy budou využívat pobočky vysokých škol, kterých v Šumperku působí několik.

„Důležité je, že budova neztrácí svůj účel, pro který bvla postavena a to je vzdělávání," řekla ředitelka šumperské městské knihovny Zdeňka Daňková.

Projekt přestavby Masarykovy školy počítá s rozpočtem kolem padesáti milionů korun, práce by měly skončit v roce 2017. Investorem je město Šumperk, které se na rekonstrukci bude snažit získat evropské dotace. Přestavba se výrazně dotkne pouze vnějšku budovy, venkovní vzhled zůstane zachován.

Masarykova škola v ŠumperkuČeská obecná škola byla v Šumperku založena v roce 1919 a nejprve sídlila na bývalém zámečku. Se zvyšujícím se počtem českých obyvatel sílil tlak na výstavbu školní budovy. O výstavbě české školy v Šumperku rozhodlo Ministerstvo veřejných prací Československé republiky. V roce 1926 byl ze třiadevadesáti návrhů vybrán projekt významného českého architekta Aloise Dryáka. Školu vybudovala během necelých dvou let firma Karla Čunderleho, jediného českého držitele stavební licence v Šumperku. Slavnostní otevření se odehrálo 9. září 1928. Po prezidentu T. G. Masarykovy byla škola přejmenována v roce 1930 u příležitosti státníkových 50. narozenin. Památník T. G. Masaryka byl odhalen o rok později. V roce 1938 sochu poškodili henleinovci.