Navrhnout svého favorita na Cenu města mohou přímo obyvatelé Šumperku. Město se rozhodlo ceny udělit v kategoriích kultura, sport, významný počin v sociální a humanitární oblasti, vzdělávání, podnikání, architektura, životní prostředí a ekologie, cena mladých a přínos městu.

Nominace je možné posílat elektronicky na e-mailovou adresu cenymesta@sumperk.cz, poštou na adresu Městského úřadu v Šumperku, odbor školství, kultury a vnějších vztahů, náměstí Míru 1, 787 01 Šumperk nebo je přinést osobně na podatelny radnice na náměstí Míru nebo v Jesenické ulici.

„Každý, kdo tak učiní, se automaticky dostane do osudí, z něhož budou vylosováni výherci vstupenek na slavnostní večer, na němž budou 16. dubna držitelé cen vyhlášeni. O tom, kdo získá Ceny města, rozhodnou ze zaslaných nominací zastupitelé," sdělila mluvčí šumperské radnice Olga Hejduková. Posledním termínem, do kdy je třeba návrh doručit, je 31. prosinec.

V Zábřehu udělují každým rokem vždy jen jednu Cenu města. Loni ji získal zábřežský rodák a občan, novinář, publicista a fotograf Miroslav Kobza.

Také v Zábřehu zapojili do udílení ceny občany. Ti mohli posílat své nominace na významné osobnosti, občanská sdružení, sportovní či zájmové kluby a spolky, jež v daném roce dosáhli mimořádných úspěchů, jejichž význam přesahuje rámec města, nebo vykonali statečný či významný čin v oblasti záchrany zdraví, života či majetku.

„Na základě předložených nominací vybere rada města vítěze, který při příležitosti městského plesu převezme ocenění z rukou starosty," řekla mluvčí města Barbora Šmoldasová. I v Zábřehu se bude z nominujících losovat. Ve hře budou dvě vstupenky na reprezentační ples města.

V Mohelnici už jsou držitelé Stříbrného jehlanu, jak se tamní cena jmenuje, známí. Město letos ocení pětici osobností a jednu firmu.

Stříbrný jehlan udělí Jaromíru Burďákovi, který ač sám zraněný zachránil po nehodě život druhému řidiči, zakladateli Mohelnického dostavníku Pavlu „Aligátoru" Nenkovskému, veteránovi z druhé světové války Václavu Knopovi, úspěšnému judistovi a trenérovi Miroslavu Švecovi, největšímu zaměstnavateli ve městě, společnosti Siemens elektromotory, a im memoriam dlouholetému řediteli zdejší základní školy Janu Poláchovi.

Slavnostní večer spojený s předáváním Stříbrných jehlanů se bude konat v pátek 30. října od osmnácti hodin v Domě kultury. Oceněným zazpívá Marta Kubišová a pěvecký sbor Carmen, večerem bude provázet známá moderátorka a hlasatelka Marie Retková.