„Jsme připraveni pomoci takřka všem, kteří o naši práci zažádají. Nabízíme pomoc s prací na zahradě, na stavbě, při natírání plotů nebo vyklízení půd, sklepů či stodol. Snažíme se místním lidem co nejvíce vyjít vstříc," popsal náplň práce zástupce organizačního týmu a mluvčí projektu Vojtěch Jurásek.

Dobrovolníci tak místním pomohli nachystat dřevo na zimu, posekali trávu, usušili seno, postavili novou zídku nebo přestěhovali těžký kotel do sklepa.

Parta mladých lidí pomáhá třeba rodině Černíkových v Tomíkovicích s vyklízením stodoly a její demolicí.

„Jsem moc ráda. Třicet let se tady na to nesáhlo, nemohli jsme se k tomu odhodlat, protože jsme samé ženy a je to těžká práce. Celá stodola se musela vyklidit a nachystat na demolici. Jednou na jejím místě bude stát nový dům. Musím brigádníky moc pochválit, jsou šikovní a sehraní, i když se prakticky neznají," poděkovala dobrovolníkům Marcela Černíková.

V partě mladých lidí při demolici stodoly pomáhala i studentka speciální pedagogiky Kristýna Štupáková z Frýdku-Místku.

„Přivedla mě sem touha strávit týden prázdnin smysluplně a nezištně pomoci druhým," vysvětlila Kristýna Štupáková.

150 dobrovolníků pomáhá zdarma v okolí Vápenné na JesenickuZdroj: DENÍK/Jiří Kopáč

Kulturní a sportovní program

Organizátoři SummerJobu oslovili místní starosty s nabídkou. Ti ji pak tlumočili místním lidem, kteří se ozvali se svými požadavky.

„Rádi podpoříme každou dobrou myšlenku, která může pomoci lepšímu životu v naší obci," řekl starosta Vápenné Leoš Hannig. Právě ve zdejším kulturním domě a škole našli brigádníci zázemí.

Kromě práce pro místní obyvatele je součástí projektu i zajímavý kulturní a sportovní program. Ten je přitom určený pro širokou veřejnost. Vstupné se neplatí.

V Žulové tak už vystoupilo divadelní uskupení s muzikálem Fantom opery, ve Vápenné se konal fotbalový turnaj i koncert kapely Znouzectnost.

„Vzájemný kontakt s místními lidmi nás oboustranně obohacuje. Mnohdy je třeba pro starší lidi důležitější, že s nimi někdo je a vyslechne si je, než že jim třeba naseká dřevo," vysvětlil Vojtěch Jurásek.

150 dobrovolníků pomáhá zdarma v okolí Vápenné na JesenickuZdroj: DENÍK/Jiří Kopáč

SummerJob posedmé, poprvé na Jesenicku

SummerJob se letos koná už posedmé. Poprvé ale jeho účastníci zamířili na Jesenicko.

V uplynulých letech pomáhali na Plzeňsku a ve východních Čechách.

Účastní se ho mladí lidé od osmnácti do pětatřiceti let, studenti i pracující, kteří si na týden dobrovolnické pomoci berou dovolenou.

O zájemce nemají pořadatelé nouzi. Jelikož se jedná o křesťanské společenství, má celá akce také svůj duchovní rozměr.