„Cena se od příštího roku určitě navýší v řádu dvou až tří korun celkem za vodné a stočné. Současná cena činí osmdesát korun za kubík, novou částku lze tedy očekávat v rozmezí dvaaosmdesát až třiaosmdesát korun včetně DPH. Zdaleka se nejedná o nejvyšší ceny v republice," uvedl předseda představenstva akciové společnosti Vodohospodářská zařízení Petr Suchomel.

Dodal, že o konečné kalkulaci se stále ještě vedou intenzivní jednání s provozovatelem vodovodních a kanalizačních sítí i Státním fondem životního prostředí v Praze.

Srovnání cen vody v roce 2015

Srovnání cen vody v roce 2015. Grafika: DENÍK

I když zdražení nebude razantní, v řadě lidí budí obavy.

„Náklady na bydlení jsou nyní dost vysoké, zdražuje se všechno. Bohužel ale platy nerostou. Vodou se samozřejmě snažíme šetřit, vanu si doma napouštíme jen výjimečně, spíš se krátce sprchujeme a uvažujeme o koupi myčky, prý je to také na spotřebě vody znát," komentovala zdražení Jana Hlaváčková ze Šumperku, která s rodinou bydlí v panelovém domě.

Vodovodní i kanalizační infrastrukturu bude až do roku 2020 provozovat akciová společnost Šumperská provozní vodohospodářská společnost (ŠPVS), která na základě smluv spravuje kanalizační a vodovodní infrastrukturu. Ve čtyřech městech a šestadvaceti obcích v okrese Šumperk. ŠPVS před několika týdny zvítězila v koncesním řízení, do jehož prvního kola se přihlásili tři uchazeči.

„Do druhého soutěžního kola podali nabídky pouze dva uchazeči," dodal Petr Suchomel.

Co ovlivňuje cenu?

Cenu vodného a stočného ovlivňují dva základní faktory. Především je to výše nákladů provozovatele, to znamená, na kolik ho přijde, než se voda dostane potrubím ke kohoutku a naopak od odběratele až do čističky odpadních vod. Druhým faktorem jsou peníze, za které společnost VHZ pronajímá svou infrastrukturu provozovateli.

„Zisk provozovatele je pevně dán dosazením do závazného matematického vzorce, který sestavil Státní fond životního prostředí. Provozovatel si zisk může maximálně dobrovolně snížit, což se nedá očekávat," dodal Petr Suchomel.