Její slavnostní otevření se konalo ve středu 1. července za přítomnosti představitelů města, starostů okolních obcí, zástupců kraje a dodavatelské firmy, která věž na jaře zrekonstruovala. Veřejnosti se nově vybudovaný vyhlídkový prostor nad věžními hodinami poprvé otevře v sobotu 4. července.

„Věž byla postavena po roce 1322, kdy král Jan Lucemburský udělil městu Mohelnici právo opevnit se hradbami. Sloužila městským strážím jako hláska. Stojí mimo chrámovou loď farního kostela a od samého začátku byla majetkem města. Současnou podobu jehlanu věž získala po přestavbě v roce 1875," připomněl Ivo Višinka, jednatel Mohelnického kulturního a sportovního centra, které bude zajišťovat provoz věže.

Cestou nahoru budou muset návštěvníci zdolat 172 schodů a vystoupat osm poschodí. Odměnou jim bude překrásná vyhlídka nejen na samotné město, ale také na hrady Bouzov a Mírov, úsovský zámek, Mohelnické bagry a navazující chráněnou krajinnou oblast Litovelské Pomoraví, Zábřežskou, Mírovskou a Úsovskou vrchovinu s vrcholem Bradlo nebo na úzkou Mohelnickou brázdu, kterou protéká řeka Morava. Na severu je dobře viditelné panorama Jeseníků a za jasného počasí i nejvyšší vrchol Moravy Praděd.

Během výstupu k vyhlídce si mohou návštěvníci prohlédnout expozici věnovanou této dominantě města. Uvidí také trojici zvonů. První zvony byly na věži už v roce 1500, ty současné pocházejí z roku 1992. Největší zvon je zasvěcený patronu kostela svatému Tomáši Becketovi, prostřední Panně Marii a nejmenší svaté Anežce České.

V posledním patře pod vyhlídkou je pak k vidění hodinový stroj. První mechanické hodiny měřily čas na věži už v roce 1600, nynější stroj je z roku 1988. Zajímavostí jsou křídou psaná data na jeho skříni, která zaznamenávají vždy první den, kdy v Mohelnici napadl sníh, a to už od roku 1985. V tomto podlaží jsou také ciferníky o průměru 2,60 metru a elektricky ovládané cimbály, které odbíjejí čas.

Během nadcházejícího prodlouženého víkendu od 4. do 6. července bude věž zpřístupněná vždy od 10 do 11.30 a od 13.30 do 16 hodin v půlhodinových intervalech. Vzhledem k omezenému prostoru i nosnosti vyhlídky budou nahoru chodit skupinky maximálně po dvanácti osobách.

Od příštího týdne pak už bude mít věž běžnou otevírací dobu. „Prohlídky budou dvojího druhu – nekomentované a pak komentované, při nichž se návštěvníci dozví leccos zajímavého z historie věže, kostela i města," doplnil Ivo Višinka.

Nekomentované prohlídky budou vždy od středy do pátku od 15 do 16.30 hodin v půlhodinových intervalech. Komentované prohlídky budou o víkendech v 10, 11, 14 a 15 hodin. Mimo tuto dobu bude věž přístupná jen na objednání v městském infocentru v Domě kultury. Tam se také budou prodávat vstupenky. Vstup na vyhlídku je malou věžičkou na západní straně Kostelního náměstí směrem ke Třebovské ulici.

Zdaleka viditelná dominanta města prošla letos na jaře rozsáhlou rekonstrukcí. Ta přišla přibližně na pět a půl milionu korun. Stavební firma během ní především opravila krovy a položila novou měděnou krytinu střechy. Zrekonstruovala také elektroinstalaci a opravila a doplnila schodiště, aby se sem mohli podívat návštěvníci.

Během rekonstrukce také dělníci objevili čtveřici schránek, které ukrývaly odkazy našich předků. Byly v nich dobové listiny a dokumenty ze druhé poloviny devatenáctého století, kdy věž prošla rozsáhlou přestavbou, i výtisky Rudého práva z roku 1988. Tehdy se věž opravovala naposledy.

Odborníci nález pečlivě zdokumentovali a po skončení prací vrátili tubusy zpět na věž. Doplnili přitom do nich materiály ze současnosti jako odkaz našim potomkům.

tabulka.