Běžně se vyrábí z textilu, někteří ji tvoří z papíru či z kůže. Ale málokoho by napadlo udělat kravatu ze dřeva. Miroslav Kubíček jich má už na svém kontě desítky. Některé z jeho kousků doputovaly až do New Yorku.

Cesta Miroslava Kubíčka k dřevěným kravatám začala před dvěma a půl lety. Inspiroval se svými vrstevníky, kteří v podhůří Beskyd vyrábějí dřevěné motýlky.

„Zkusil jsem si podle nich jednoho vyrobit. Zalíbil se mému kamarádovi, který se mě zeptal, jestli mu nechci udělat dřevěnou kravatu," popisuje začátky své neobvyklé činnosti Miroslav Kubíček.

Na práci se dřevem přitom nemá žádnou školu, k současnému fortelu se propracoval.

„Studoval jsem stavařinu v Praze, po bakaláři jsem přešel do Brna na dřevostavby. To má sice k dřevu blíž, ale i tato škola jde úplně mimo jakýkoli design a podobně," říká výrobce dřevěných společenských doplňků.

Povídáme si spolu ve sklepní místnosti o pár metrech čtverečních. Útulnější dílnička se vidí málokde. Z jejího vybavení je patrné, že výrobce dřevěných kravat musí ovládat bezmála devatero řemesel. Nad klasickou truhlářskou hoblicí visí sada dlát s palicí, na ponku leží knihařský lis, v opačném rohu zase šicí stroj.

„Největší řemeslo je ale trpělivost. Ne každému by se chtělo pět hodin pracovat na jednom kousku. Ale ten výsledek mě pak zase těší," říká mladý muž.

Šedesát prodaných kravat, osmdesát motýlků

Jeho dílnu zatím opustilo přes šest desítek dřevěných kravat. Většinu našly uplatnění jako dárky v okruhu jeho přátel a známých, jeden kousek však putoval i do New Yorku.

„Ona to asi nikdy nebude masová výroba, na manipulaci s ní je třeba si zvyknout. Asi těžko by s ní člověk například tancoval. Díky mezírkám mezi jednotlivými díly je však ohebná a pevná dost," popisuje Miroslav Kubíček neobvyklý módní doplněk.

Loni na podzim začal i s výrobou dřevěných motýlků, kterých díky předvánočnímu boomu prodal už asi osmdesát. „Na to, že jsem student, jsem spokojený. Mám alespoň nějaký přivýdělek," usmívá se wooddesigner.

Jeho práce ukazuje, že dřevo je materiál s potenciálem v nečekaných oblastech.

„Určitě je to o nápadu, ale je třeba hlavně mít trpělivost, dát tomu čas a chuť. Pokud to člověka baví, dokáže to dovést daleko," uzavírá.

„Určitě je to o nápadu, ale je třeba hlavně mít trpělivost, dát tomu čas a chuť. Pokud to člověka baví, dokáže to dovést daleko," uzavírá.