Za minulý rok pozatýkali třiatřicet lidí, kteří vařili nejpopulárnější tvrdou drogu pervitin nebo pěstovali marihuanu, případně se zabývali prodejem drog. Přitom v roce 2007 vyšetřovali pouze čtrnáct těchto trestných činů.

„Během loňského roku se podařilo odhalit sedm varen, ve dvou případech se podařilo zajistit pěstírnu konopí, a to ve Velkých Losinách a v Petrově nad Desnou. V patnácti případech se pachatelům podařilo prokázat distribuci drog,“ uvedl mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

Ze třiatřiceti pachatelů je osm mladistvých. Podle policistů loni také přibylo podnětů ze strany veřejnosti.

„Drogovou kriminalitu vnímáme jako velký problém, zaměřujeme se na ni jako na prioritu. Tím reagujeme na výzkumy veřejného mínění, které ukazují, že lidem šíření drog vadí,“ řekl vedoucí územního odboru šumperské policie Milan Pospíšek.

Je zatím otázkou, zda přinese efekt nová legislativa, která „vařičům“ znesnadnila přístup k výrobním surovinám. Těmi jsou nejčastěji léky, například Modafen a další volně přístupná léčiva. Od letoška by ovšem lékárníci již větší množství balení neměli prodat.

„Prodej v lékárnách monitorujeme, je to pro nás rovněž zdroj informací,“ konstatoval Pospíšek.

Nejzávažnějším loňským případem bylo odhalení velkopěstírny marihuany v bývalé stolárně ve Velkých Losinách, kterou obhospodařovala skupina cizinců.

Díky dokonale propracované technologii se gangu podařilo vypěstovat rostliny s vysokým obsahem narkotika, jejichž tržní cena by činila nejméně šest milionů korun.

Na drogovou scénu se ale marihuana dostat nestačila, policisté při červnové razii pachatele pozatýkali. Případem se nyní zabývají krajští kriminalisté, pachatelé čekajína soud ve vazbě.

Za mřížemi také konečně skončil známý šumperský „vařič“ Jiří Frodl, který se na výrobu pervitinu specializoval řadu let. Smůla ale byla, že než se policistům podařilo shromáždit dostatek důkazů k zatčení, narkoman zabíjel.

Pravděpodobně pod vlivem drog srazil na přechodu pro chodce ženu, která na místě zemřela. Z místa nehody ujel, policistům se ho podařilo zadržet až po několika týdnech. V domě, kde se skrýval, našli také varnu pervitinu, kterým vydatně zásoboval své známé.

Klec spadla také nad mladou dvojicí, která vyráběla pervitin v bytech v ulici Vančurově a Bratří Čapků v Šumperku. Policisté zadrželi rovněž osmadvacetiletou ženu, která v bytě v Prievidzské ulici v Šumperku prodávala pervitin třem dívkám, kterým ještě nebylo osmnáct let. Jedné z nich drogu dokonce píchala do žíly.

„Odhalování varen je poměrně složité, řada z nich je mobilních. Výrobci pervitinu jsou schopní naložit materiál do auta a drogu vyrobit třeba v lese,v opuštěných domech či bytech,“ řekl kriminalista Petr Kolář.

Drogy se zdaleka nevyhýbají ani středním či základním školám, kde se často jedná o distribuci marihuany. „Bohužel na řadě škol je ze strany jejich vedení snaha věci spíše tajit, aby nebylo poškozeno dobré jméno školy. V několika případech, kdy se jednalo o podezření z distribuce marihuany, se na nás ale ředitelé škol obrátili,“ dodal Pospíšek.